La Tahzan Nurrul



Don't be sad...
If you feel pain now , 
others have been aching for years .. 
If  you  have sinned , 
then repent ..
If  you  have committed a mistake , 
correct it ..

The doors of repentance are ever open...
The fountain of forgiveness is ever rich...
So, don't be sad...


Lirik Lagu | Tak lagi sama

Noah Band

Cerita ini tak lagi sama
Meski hatimu selalu di sini
Mengertilah bahwa ku tak berubah
Lihat aku dari sisi yang lain

Bersandar padaku, rasakan hatiku
Bersandar padaku

Dan diriku bukanlah aku tanpa kamu tuk memelukku
Kau melengkapiku, kau sempurnakan aku

Waktu yang telah kita lalui
Buatmu jadi lebih berarti
Luluhkan kerasnya dinding hati
Engkaulah satu yang aku cari

Bersandar padaku, rasakan hatiku Bersandar padaku

Dan diriku bukanlah aku tanpa kamu tuk memelukku
Kau melengkapiku, kau sempurnakan aku
Dan diriku bukanlah aku tanpa kamu menemaniku
Kau menenangkanku, kau melegakan aku



Luv u so much , Sam


Tutorial : Images Effect (Colorful)

Live Preview


1. Template --> Edit Html --> Tick Box Code --> CRTL+F
2. Cari kod :  img{ kalau nak semua image termasuk dekat sidebar blur.. atau .post img{ images blur dekat dalam post aje.
3. Copy dan paste code ini dibawah code img{ atau .post img{ :

img {
filter: hue-rotate(360deg);
-webkit-filter: hue-rotate(360deg);
-moz-filter: hue-rotate(360deg);
-webkit-filter;(1);
-webkit-transition: all 1.0s linear;
-moz-transition: all 1.0s linear;
transition: all 1.0s linear;
}
img:hover {
filter: hue-rotate(0deg);
-webkit-filter: hue-rotate(0deg);
-moz-filter: hue-rotate(0deg);
-webkit-filter;(0);
}

4. Preview.. Ada apa-apa yang berubah ? ?
5. Kalau tak ada error save !
Siap !




Tutorial : Images Effect (Sepia)

Live Preview :

1. Template --> Edit Html --> Tick Box Code --> CRTL+F
2. Cari kod :  img{ kalau nak semua image termasuk dekat sidebar blur.. atau .post img{ images blur dekat dalam post aje.
3. Copy dan paste code ini dibawah code img{ atau .post img{ :
img{
filter: sepia(0%);
-webkit-filter: sepia(0%);
-moz-filter: sepia(0%);
-webkit-filter(0);
}
img:hover{
filter: sepia(100%);
-webkit-filter: sepia(100%);
-moz-filter: sepia(100%);-webkit-filter(1);
-webkit-transition: all 0.4s linear;
-moz-transition: all 0.4s linear;
transition: all 0.4s linear;
}
4. Preview..
5. Save ! :)



Tutorial : Images Effect (Grey)

Live Preview :

1. Template --> Edit Html --> Tick Box Code --> CRTL+F
2. Cari kod :  img{ kalau nak semua image termasuk dekat sidebar blur.. atau .post img{ images blur dekat dalam post aje.
3. Copy dan paste code ini dibawah code img{ atau .post img{ :
img {
background: url(http://a.deviantart.net/avatars/s/p/sparklesplz.gif?1);
-webkit-filter: grayscale(0);
-webkit-filter: grayscale(0);
-moz-filter: grayscale(0);
filter: none; filter: grayscale(0);}
img:hover {
-webkit-filter: grayscale(1);
-webkit-filter: grayscale(100%);
-moz-filter: grayscale(100%);
filter: url(desaturate.svg#greyscale);
filter: gray; filter: grayscale(100%);
-webkit-transition: 1.0s;-moz-transition: 1.0s;
}
4. Preview.. Haaa blur tak gambar korunk tuh ? ?
5. Kalau blurr , save ! :)
Siap !



Tutorial : Images Effect (Rotate)

Live Preview :


1. Template --> Edit Html --> Tick Box Code --> CRTL+F
2. Cari kod :  img{ kalau nak semua image termasuk dekat sidebar blur.. atau .post img{ images blur dekat dalam post aje.
3. Copy dan paste code ini dibawah code img{ atau .post img{ :

img {
-webkit-border-radius: 30px;
-moz-border-radius: 30px;
border-radius: 30px;
width:auto;
-webkit-transition-duration: 1.20s;
}
img:hover {
-webkit-transform: rotate(360deg);
}

4. Preview.. Berpusing tak gambar tuh ? kalau pusing
5. Terus tekan save ! :)
 amacam ? style tak effect gambar korunk ? ? ?

Free & Pray For Gaza !!!!

Kini masuk hari ke-8, keganasan Israil ke atas Semenanjung Gaza masih berterusan. Pesawat udara Israil dan trak tentera melancarkan serangan baru yang mensasarkan kawasan berlainan di Semenanjung Gaza sementara sumber Israil melaporkan beberapa roket mengenai tentera Israil pada malam semalam dan pagi ini.

Sumber berbahasa Ibrani mendedahkan bahawa genjatan senjata yang bermula semalam telah ditunda dan Saluran 10 Israil mengatakan penangguhan diminta oleh pihak Israil. Baca lagi -> http://www.harian-metro-online.com/israel-minta-tunda-genjatan-senjata
Ya Allah , aku hampir tidak mengetahui kisah saudara-maraku di Gaza kerana tiada sebarang media aku tengok sepanjang peperiksaan SPM berlangsung.. hari ini buka FB semua cerita pasal Gaza... Walaupun aku tak terdaya untuk melakukan apa-apa , hanya doa dipanjangankan semoga Allah memberikan kekuatan kepada umat islam di Gaza dan dunia....
"  Ya Rabb , Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar dan Memakbulkan doa-doa orang yang teraniaya. Selamatkanlah dan peliharalah kami semua. Amin.. "
p/s : SPM  2 Paper to go !!!!


Hari Graduasi Pelajar SPM & STPM 2012

Salam dan hye semua ! 
Sebelum rasa memory ini lupa untuk dicoret dalam blog ini...
Maka diceritakan sebuah kisah tentang sebuah persahabatan di sekolah menegah...
*Aduhh ! merepek2.. maaf tak tahu nak karang mula tang mana -.-*

Sekolah aku cerewet sikit... ada syarat-syarat yang perlu dipatuhi untuk layak menerima 
sijil Graduasi ini... Antaranya ialah.. 90 % kedatangan ke sekolah ,50% datang kelas 
tambahan dan berkelakuan baik... Fuhh ! ! Nasib aku layak.. meowww ~_~
Belakang dari kiri : Alif,Rizal,Daus,Syahmi,Ibrahim,Haziq.
Tengah : Aku,Fazira,Ipah,Nazira,Jedah,Suhana,Priya,Syafika,Ecah,Anis,Mimi,Izzah,Azura.
Hadapan : Atul,Sharmimi,Mox,Nadia,Rabiah,Quratul,Najwa,Amira dan Fazrin.
Raptai Majlis Graduasi diadakan pada 31 Oct . Nasib buat dekat dewan terbuka.. ^_6
Lepas raptai kami pose nie semua budak 5 Amanah Batch 1995 . ada juga yang tak masuk
semua.. geram ajee... haha.. tengok kumbang kelas nie ada 8 orang aje... Apa mana lagi
 2 orang  ? ? dah terbang melayang balik dah .. hehe
Sebelum raptai bermula kami kena siapkan @ susun meja kerusi dekat dewan peperiksaan...
Time nie rasa hati fuhhh , betul-betul haru-biru.... nak SPM dah ? errkk  :"/
Sempat juga aku posing dengan besties kesayangan aku :"D Lup air mata -_-
Pada hari Majlis Graduasi Pelajar (1 Nov 2012)..
Hahahaaa , time pakai baju jubah nie aku tak ada , balik sudah.. tiba-tiba mood batin aku tak
berapa nak stabil.. nak marah @ mengamuk aje.. jadi aku putuskan untuk pulang ke rumah...
Maaff yer kawan.. :") Rugi tak ada gambar aku pakai jubah...
Ehhh , ada juga gambar pakai jubah.. okeyh , abaikan budak yang pakai tudung tuh...
dia sememangnya kaku bila jumpa dengan lensa O_O

Tahun Terakhir di Bangku sekolah ?? Seakan tidak Percaya !


10 hadiah Paling Mudah

Ini ialah senarai 10 hadiah yang paling senang dan sesuai diberikan kepada sesiapa sahaja yang kita kasihi ~ ibu, bapa, suami, isteri, saudara-mara, anak dan sebagainya. Contoh di bawah ini lebih menjurus kepada hubungan lelaki-wanita, sila ubahsuai jika ditujukan kepada orang lain. Pilihlah satu atau pun semua.

1. Hadiah Mendengar: Berikan hadiah ini kepada yang memerlukan, dan kamu hendaklah benar-benar mendengar apa yang dikatakan. Jangan mencelah, jangan berangan-angan dan jangan merancang bagaimana kamu hendak membalas.

2. Hadiah Tanda Kasih: Jangan kedekut memberikan pelukan, ciuman dan ramasan tangan. Biarkan tanda-tanda kecil ini tunjukkan kasih dan sayang yang ada di dalam diri kamu.

3. Hadiah Sehelai Nota: Ia mungkin ringkas seperti “Sayang Awak” atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah puisi. Letakkan nota-nota ini di tempat yang tidak disangka oleh orang yang dikasihi.

4. Hadiah Ketawa: Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun atau artikel. Mesejnya ialah, “Saya suka ketawa bersama awak.”

5. Hadiah Puji-Pujian: Sesuatu yang simple seperti “Warna biru memang ngam dengan awak” atau “Sedap masakan awak” mempunyai nilai yang tinggi kepada orang yang mungkin merasa dia

6. Hadiah Bantuan: Tolong basuh pinggan mangkuk, buang sampah, jaga anak, dll.

7. Hadiah Bersendirian: Adaketika kita hanya mahu bersendiri. Peka kepada saat-saat itu dan berilah masa dan ruang untuk dia bersendiri.

8. Hadiah Keceriaan: Cuba sedaya upaya supaya kita sentiasa ceria apabila bersama orang-orang yang dikasihi.

9. Hadiah Riadah: Sertai sesuatu sukan/aktiviti yang disukai oleh orang yang dikasihi. Kalah pun tak apa, kamu masih menang.

10. Hadiah Doa: Selalu berdoa untuk kesejahteraan orang-orang yang dikasihi dan beritahu mereka yang mereka setiasa berada di dalam doa kita.
ini hadiah dari my lovely nama teddy nie ,samiqa.. :") hehe.. Hmm , sebenarnya banyak benda @ hadiah yang boleh kita bagi untuk seseorang yang istimewa..  cuma kita kena pandai memilih , mengetahuinya.. kadang-kadang benda yang remeh sebenarnya penting.. sebab.. .... lama-lama yang kecik boleh jadi besau... :D
Ada siapa-sapa nak bagi aku hadiah tak ? ? :"P


Edit Full : Blog Chepah @ Adik

Salam , Hari ini rajin pulak aku nak edit belog.. hehe :") bosan.. 
sambil rehat-rehat tenangkan fikiran dari belajar... tangan dok godeh2 blog adik.. hehe :"P
Inilah hasilnya.. pusing-pusing tuh jugak coraknya.. tak lari mana pun :
Harap my little sis Chepah suka :") jom terjah blog dia...
Owner : Hasiefah@Scimey


Tutorial : Navigation Tab

Nagivation 123 Tab nie jimatkan ruang sidebar selain meringankan blog loading !! Jom try ! :)
1. Layout --> Add A Gadget --> Edit HTML/JavaScript
2. Copy dan paste code di bawah :
<center><style>
.table{
background:url(http://i1130.photobucket.com/albums/m530/nhazieqah/Backgroundblog/pinkscratch_zps9c71575e.gif);padding:5px;
border:3px solid #ccc;text-align:center;
width:250px;color:#ccc
}
a.box{
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.3s ease-in-out;
-o-transition: all 0.3s ease-in-out;
-ms-transition: all 0.3s ease-in-out;
transition: all 0.3s ease-in-out;
cursor:pointer;background:#E9EAE9;
width:20px;
text-decoration:none;
border:3px solid #ccc;
color:#ccc;
box-shadow:1px 1px 3px #eee;
border-radius:33px;
display:inline-block;
text-align:center;
font:16px calibri;
}
a.box:hover{
background:#F8E0EC;color:#fff;
}
#list img{
max-width:245px;
}
 </style>
<div class="table">
<a class="box" onclick="document.getElementById('list').innerHTML=document.getElementById('1').innerHTML" >1</a>
<a class="box" onclick="document.getElementById('list').innerHTML=document.getElementById('2').innerHTML" >2</a>
<a class="box" onclick="document.getElementById('list').innerHTML=document.getElementById('3').innerHTML" >3</a>
<a class="box" onclick="document.getElementById('list').innerHTML=document.getElementById('4').innerHTML" >4</a> </div>
<div id="list" style="width:250px;color:#A4A4A4; padding:5px;border:3px solid #ccc;border-top:none;font:11px arial; letter-spacing:1px;">
Navigate around. Replace this with anything/your own words.</div>
<div id="1" style="display: none;">
This fisrt page </div>
<div id="2" style="display: none;">
The second page. </div>
<div id="3" style="display: none;">
The third page</div>
<div id="4" style="display: none;">
This forth page</div>
</center>
 EDIT :
ABC : Gambar yang bersesuaian , ikut hang laa..
ABC : Background sebelum dan selepashover yang dekat bulat nombor tuh.
ABC : Please put your stuff here :')
3. Dah siap edit , Save..
4. Then , Preview.. Haaa jadi ke tidak ? ? ? :)



Tutorial : Images Effect (Border)

Live Preview :

1. Template --> Edit Html --> Tick Box Code --> CRTL+F
2. Cari kod :  img{ kalau nak semua image termasuk dekat sidebar blur.. atau .post img{ images blur dekat dalam post aje.
3. Copy dan paste code ini dibawah code img{ atau .post img{ :
img{
opacity: 0.79;
padding:10px;
-webkit-transition-duration: .99s;
-moz-transition-duration: .99s;
transition-duration: .99s;
background:url(URL IMAGES);
}
img:hover{opacity: 0.99;
-webkit-transition-duration: .99s;
-moz-transition-duration: .99s;
transition-duration: .99s;
background:url(URL IMAGES);
}
4. Preview..
5. Save ! :)
Siap !



Tutorial : Images Effect (Blur+Clear)

Live Preview :

1. Template --> Edit Html --> Tick Box Code --> CRTL+F
2. Cari kod :  img{ kalau nak semua image termasuk dekat sidebar blur.. atau .post img{ images blur dekat dalam post aje.
3. Copy dan paste code ini dibawah code img{ atau .post img{ :
img{
-webkit-transition: 1.0s;
-moz-transition: 1.0s;
filter: blur(2px);
-webkit-filter: blur(2px);
-moz-filter: blur(2px);
}
img:hover{
filter: none;
-webkit-filter: blur(0px);
-moz-filter: blur(0px);
filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.Blur(PixelRadius='0');
}
4. Preview.. Haaa blur tak gambar korunk tuh ? ?
5. Kalau blurr , save ! :)
Siap !

Freebies : Top Button #2

Tutorial : Jquery Top Button
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm2fznEe1r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm31Rf231r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm3pao8M1r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm4bzbYg1r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm4z91av1r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm61AHVT1r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm5ilgeL1r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm6uvHJf1r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm7e2fP81r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm7zb82C1r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm8haxBt1r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhm95UkXr1r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhnfgDaY31r43b17.png
http://media.tumblr.com/tumblr_lwhmagydl71r43b17.png

Copy url image yang ada dibawah gambar top button dan refer Tutorial : Jquery Top Button untuk letak dalam blog korunk :)
Credit : ScreamingTumbl