Berendam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ! ! 
Weeweett , dah lama niat di hati nak ajak cik boyfie pergi pantai di Balau untuk
merendamkan badannya kerana ada terdapat haiwan seperti Fungus
yang telah memakan kulit putih gebu boyfie nie.. Kecian bila tengok... 
Gatal-gatal pun satu hal juga... 
Haduiii , nak letak gambar dekat sini. Oppss bahaya ! ! 
Berjangkit dekat korunk madah payahnya pulak.. hehe :p So letak gambar
kitaowg yang melihat keindahan pantai.... Serius dah lama tak pergi pantai...
Naik pening aku tengok ombak , baru aku teringan yang aku nie 
"mabuk ombak" ada yang spesies dengan aku tak ? ? Hewhew
See ? betapa seronoknya Boyfie mandi dekat aliran air sungai... berendam dekat air
masin kejap ajee , lepas tuh pergi dekat sungai yang berdekatan memandangkan airnya
cetek , Boleh lah si Boyfie buat aksi kuak lentang ! ! HAHA :O

Ikan dugung yang tersadai dekat pantai ini ialah ---------- . Haaa , siapa lagi kalau
bukan aku... huhu , Yes , SAMIQA !! Selamanya SAM & IQA aminn... ^^
Doakan aku dan Sam dapat result yang cemerlang dalam SPM dan STPM 2012.
Semoga kami dapat sambung pelajaran ke IPTA :D
Cukup lah sampai di sini dulu... Meluat pulak kalau korunk terbaca hasil jiwang karat aku... Ada limited untuk semua itu .. Huhu , Apa-apa pun mata sangat penat even tak mandi kena angin bertiup sempoi-sempoi bahasa aja padahal nyeee pun. Ini Semua Poyo...... Gelap ! :S


8 cara Mencintai Rasulullah



Biodata Nabi Muhammad SAW

1. Nama: Muhammad bin ‘Abdullah bin
‘Abdul Muttalib bin Hashim

2. Tarikh lahir: Subuh Isnin, 12
Rabiulawal / 20 April 571M
(dikenali sebagai tahun gajah; sempena
peristiwa tentera bergajah Abrahah
yangmenyerang kota Mekah)

3. Tempat lahir: Di rumah Abu Talib,
Makkah Al-Mukarramah

4. Nama bapa: ‘Abdullah bin ‘Abdul
Muttalib bin Hashim

5. Nama ibu: Aminah binti Wahab bin
‘Abdul Manaf

6. Pengasuh pertama: Barakah Al-
Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman.
Hamba perempuan bapa Rasulullah SAW)

7. Ibu susu pertama: Thuwaibah (hamba
perempuan Abu Lahab)

8. Ibu susu kedua: Halimah binti Abu
Zuaib As-Sa’diah (lebih dikenali Halimah
As-Sa’diah. Suaminya bernama Abu
Kabsyah)


Ada 8 cara untuk mencintai Nabi.

1. Mengenal Nabi
Mengenal Nabi adalah dengan banyak membaca sirah perjalanan hidupnya yang tersurat dan tersirat. Kita pelajari bagaimana hidup Nabi dan kita akan temui kehidupan yang cukup luar biasa untuk dicontohi

2. Berselawat ke atas Nabi
Selalu berselawat ke atas Nabi dan memberikan kesejahteraan kepadanya
Dengan berselawat kita akan selalu mengingati Nabi dengan banyak menyebut mengenai Nabi akan melahirkan cinta pada Nabi

3. Mengikuti sunnah dan cara hidupnya
Kita ikut cara hidup Nabi dalam bentuk dirinya, cara hidup Nabi dalam keluarga, cara hidup Nabi dalam masyarakat, sunnah Nabi dalam bentuk kenegaraan dan sampai kepada Ummah sekeliannya

4. Membuat amalan disukai Nabi
Antara perkara yang Nabi suka ialah:-
  • menjaga, memelihara dan meraikan anak yatim
  • memberi makan orang yang susah
  • membantu orang kesempitan
  • menyampaikan hajat muslimin
  • menasihati orang yang lupa
5. Menghindari perkara yang Nabi benci
Antara perkara yang Nabi benci ialah:-
  • syirik
  • Menentang sunnahnya
  • berbohong di atas namanya
6. Menyampaikan dari Nabi kepada orang lain.
Kita menyampaikan apa yang disampaikan oleh Nabi pada orang lain. Ia disebut sebagai berpesan-pesan sesama muslim.

7. Mendampingi penggantinya
  • mendampingi alim ulama
  • mendampingi para Daie (para pendakwah)

8. Berdoa
Mendoakan Nabi, ahli keluarga dan sahabatnya. Berdoa supaya kita direzkikan mencintai Allah dan Rasulnya

Inilah lapan cara bagaimana ingin mencintai Nabi. Orang yang mencintai Nabi adalah orang yang layak mendapat syafaat dari baginda. Semoga Allah memberi kepada saya dan pembaca sekelian anugerah mencintai Nabi. Kerana sesungguhnya, tidak semua orang mendapat anugerah ini.

Salam Maulidru Rasul untuk semua, semoga sentiasa mengingati Allah dan Rasulnya, amin…

SUMBER / DIPETIK DARI : Blog Ustaz Amin

Nabi Muhammad merupakan idola yang wajib kita contohi.. Mengingatinya dan selalu berselawat padanya akan dapat menambahkan rasa kasih sayang kita kepadanya... Salam Maulidur Rasul..


Edit Full : Blog Cik RQS

Owner : Cik RQS
Salam , firstly nak mohon maaf sangat-sangat kepada empunya blog sebab Nurrul lewat
dan makan masa yang lama untuk siapkan blog ini... Rasa sangat2 bersalah pada owner
buat tertunggu-tunggu...kerana Nurrul sekrang sibuk melayan anak buah @ cik Boyfie
yang baru dapat adik baru Damia ..  So , masa untuk online adalah terhad..

Alhamdulillah dan lega rasanya bila dapat feedback yang baik
dari akak RQS  mengenai blog beliau melalui entry ini -- Flower Blossom -- Terima 
Kasih hire Nurrul for this job ! ! 



Anak Buah Ke-3 Damia

Assalamualikum dan Salam Sejahtera Semua ! ! 
Haa , sebelum tuh , meyhh aku tempek gambar birthday Danish yang ke-2 tahun (2012)
Dah besar budak debab nie... Bijak pulak tuh.. ^^ Siapakah Ahli baru yang aku
 nantikan itu? ?


Terima kasih banyak-banyak kepada yang masih lagi melawat teratak buruk hamba.. ada yang lagi ringan bila tinggalkan jejak/respond di ruang komen.. terima kasih sangat2.. Tapi aku belum pubish komen korunk sampailah nanti bila dah free aku mai jejak dan bagi bom kat komen korunk :P



Bahaya Mabuk Pujian



Dipuji, dikagumi, diperlakukan istimewa itu sangat nikmat, sehingga banyak orang yang sangat merindukannya

Dan bagi yang tak hati-hati dan tak kuat iman, akan banyak kerusakan yang timbul bila sudah diperbudak dan mabuk pujian

Seperti orang mabuk; berpikir, berbicara, bersikap dan mengambil keputusan menjadi tak normal/error

Hati akan cenderung hilang kepekaan, mudah tersinggung dan sakit hati bila orang tak memuji atau memperlakukannya tak sesuai harapan

Hidup selalu galau, sangat cemas orang tak lagi memperhatikannya. akal selalu berputar akibatnya jadi kurang peduli kepada yang lain, selalu orientasi diri sendiri

Sibuk sekali membangun 'kemasan'/topeng' demi penilaian orang walau harus berhutang atau menanggung resiko yang berat

Orang-orang disekitarnya pecinta penilaian manusia, tak akan merasa nyaman, karena yang bersangkutanpun tak nyaman dengan dirinya sendiri

Hubungan dengan Allah pun semakin terhijab, walau banyak ilmu agama dan rajin ibadah, karena di hatinya bukanlah Allah yang dituju melainkan sibuk dengan penilaian makhluk

"Janganlah kamu mengatakan dirimu suci/jangan memuji dirimu. Dia lah yang paling mengetahui tentang orang yang bertaqwa" ( Qs An Najm : 32 ) --
Sama-samalah kita bersederhana dalam kehidupan.. :)


Tutorial : Letak Link di Google Profile

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !
Penting !!! Terutama kepada Blogger Baru !!
Latest , nak register blogger akaun mesti kena register ke Google+..
Itu tak kisah sangat lah.. Yang jadi pening bila nak blogwalking.. 
Terutama nak balas kunjungan, bila preview profile jadi macam ini :
Semua kosong,kosong , kosong..... Tak ada apa-apa maklumat langsung 
untuk pergi ke blog tersebut... Mula lah rasa geram , hampa dan dot dot dot
Jadi mohon jasa sangat kepada blogger baru atau pun lama yang belum ubah setting 
untuk ubah at least ada link blog kita supaya mudah orang nak blogwalking semula...
Jom kita Kasi Setting ! ! ! 
1. Log in Akaun Google+ . Kalau yang tak ada nak join pun boleh.. Pergi ke Google.com then hujung belah kanan ada alamat email korunk , klik dekat situ dan tekan Join Google+ .
 2. Isikan segala Info yang dikiranya perlu yer :")
3. Dah setting semua , kik Upgrade !
4. Bila semua dah settle , mesti keluar page macam dekat bawah ini :
5. Next, Click button biru yang tulis " Edit Profile "
6. Then, scroll ke bawahcari perkataan Contributor to 
7. Keluar gambar links *Rujuk gambar di nawah*
Settings :
Isikan Link/Url Blog korunk.
Pastikan kotak di bawah tukar kepada PUBLIC

 8. Click save bila semua dah diisikan dengan sempurna. Click view as Public , keluar tak link korunk tuh.. Kalau ada berjaya lah tuh maknanya ! :D
Baru lah orang dapat blogwalking blog korunk dengan mudah... ^^
Mohon buat yer kepada yang tak buat.. :"D


Perubahan

Assalamualikum dan Salam sejahtera ! ! 
Alhamdulillah , tahun 2012 telah pun tamat..Byebye 2012 ,Welcome 2013 ! ! ^^
Terasa janggal pulak hari ini aku tengok orang pakai baju sekolah ... Mana tidaknya... 
Perubahan tahun 2012 ke 2013 telah menghabiskan zaman persekolahan aku. Duduk
rumah jaga Danish sementara tunggu akak aku bersalin pada bila-bila masa aja nie..

Hmm , kepada Adik-adik yang baru bersekolah dan yang lama bersekolah... *Errr..
rasa macam dah tua sangat ajee aku nie.. huhu * "Selamat Kembali Belajar " !!
Belajar Elok-elok yer... Jangan Notty , Haha ..Kurangkan FB dan Twitter , Blog Ect .
Em,jantung pun dupp dapp dupp dap tunggu result SPM yang tinggal beberapa bulan lagi 
akan keluar... ~ Semoga semuanya baik-baik sahaja.. Amin.. ~
Banyak kenangan yang tak akan dilupakan sepanjang tahun 2012..Salah satunya bila aku dapat menjadi Peserta terbaik Perempuan 18 pada KejohananBalapan dan Padang MSSD Pengerang yang mencapai target aku bagi menebus balikkesilapan aku dalam sukan olahraga pada tahun 2011. Selain , dapat anak buah baru  yang chumeill , dan banyak lagi.... Aku pasti merindui semua kenangan ini... Lebih-lebih lagi belajar dalam kelas dengan ketawa dan gurau dari Cikgu dan rakan sekelas..
Bagaimanakah perjalanan hidupku dan ke manakah arah aku yang seterusnya ??


Edit Full : Blog Faresha





Tutorial : Revert Classic Template To Template Design

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !
Kalau korunk smeua dah baca apakah keburukan classic template.. Mesti korunk nak revert classic template kepada template design , Denim , Simple ect..
Jom kita ubah balik semula :
1. Log in --> Template
2. Click Upgrade Template

3. Kalau template design dah bertukar , akan tertera contohnya macam ini :
4.Lepas tuh boleh lah edit design apa yang korunk nak atau apa-apalah :")