Jalan-jalan Putrajaya


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Cuti sem ini lah masanya aku duk perabih masa dengan berjalan-jalan, yeah yeah, balas dendam sebab tak dapat buat semua tuh masa tengah belajar.. Nampak tak budak skema dekat situh.. Peduli apa orang kata, yang penting aku happy.. ~lalalala.... ~ Alamak, emosi sekejap.. bahaha..
Back to story, Unexpected bila my dearest chui, Haninah ajak aku join main netball untuk Puteri UMNO wakil Pengerang... disebabkan kegianan nak main bola jaring yang melampau... aku pun join tanpa ada fitness.. HAHA... Game berlangsung pada 25 hb 04 di Stadium Bukit Tiara, KL.

Gambar 1 dari kiri Ulfa, Amira, Fatin, Nani, Kak Izzah, Farah dan Izzati..
Nina, Aku, Nana, Kak Fieda, Naila dan Pieka
 Nie lagak dan aksi postmortem lepas game pertama kena belasah agak kejam jugak.. Budak-budak yang main kebanyakannya lepasan SPM dan tidak mempunyai pengalaman main game open.. Bila masuk padang punyalah pucat muka.. Aku dengan Nina bagi kata-kata semangat untuk game seterusnya kepada mereka.. Kalah menang belakang cerita yang penting semangat berjuang dan kesukanan itu mesti ada.... ^^

Yeah, inilah rupa kiteowg dalam van putih.. disumbat ala-ala tin sadin.. nasib badan semua cute-cute jer... hehehe..  Walaupun bersempit muka seronok berjalan patut kedepan.. tak mungkin sebab itu akan spoil kan mood kiteowg.. HUHU >_<
Last Not Least, buat pertama kalinya aku menjejakkan kaki di Masjid Putra, Putrajaya.. Perasaan excited tuh ada siket aja dek kerana kepenatan badan.. haha.. Tapi suasana dan pemandangan dekat sini, SubahannauAllah hanya tuhan yang tahu indahnya dan betapa kreatifnya arkitek-arkitek yang menyumbang idea untuk pembangunan di Putrajaya.. Itu yang patut dipuji sangat-sangat.. Yang tak bagus dekat sini, ada burung yang color iteyy tuh.. menunjukkan bahawa bandar ini kotor.. -_-
Terima kasih Puteri UMNO Pengerang sebab sudi bawa kami even kami main tak menang satu game pun.. At least, ini menjadi pengalaman buat kami semua untuk kehidupan yang mendatang.. Thanks A lot kepada semua.. dan semoga Ukhuwah yang terjalin tidak hanya terhenti setakat moment kita di Putrajaya.. :)
Bila dapat ke Putrajaya lagi ??


Landskap DIY


Entry berkurun lama yang terdraft.. haha... daripada cuti sem 3, baru sekarang dapat dihabiskan, sekarang tengah cuti sem 4 haha.. dahsyat.. walaupun dah lama aku still nak post because this blog will be my pengubat rindu someday when I missing the moment.. 
Cerita Landskap DIY ini masa akak ku tiba-tiba comes up with this idea... Since aku walaupun tak banyak kemahiran, tapi kemahiran siket-siket sebab tolong abah bancuh dan buat lantai dirumah membuatkan aku untuk mengasah bakat di sini... HAHA ^^
Bermulanya di Kuantan, KOTA SAS.....
1st phase, come up idea only nak tambah batu sungai ini aja ditepi simen... Aku yang datangkan idea sebab kecian tengok akak aku katanya seminggu sekali dia susun balik batu-batu sungai , benamkan dalam pasir.... dan dia tak suka sebab pasir dan tanah merah mengotorkan simen parking kereta... ^^
2sd Phase, tiba-tiba akak aku mengidam lak nak kan landskap yang simple untuk dia dan anak buah aku main-main menjelang petang diluar rumah..... Nak suruh orang buatkan... beratus pulak nanti, duit lagi...Alang-alang boleh buat sendiri.. apa salahnya kan.... 
Cadangan nak buat DIY PEMIJAK KAKI
So, bahan-bahan yang diperlukan cukup simple jugak iaitu :
  • simen, pasir, 
  • daun (pencetak), 
  • barang-barang untuk membancuh simen... ^^ 
haha, tak tahan kan tengok ada jug, spatula dengan bekas tuh ? semua barang yang ada dekat dapur digunakan...  Itulah yang aku guna sepanjang projek dilaksanakan... :3

Lepas membancuh, kita ratakan simen di atas daun (pencetak), biarkan simen kering... masa yang diambil untuk simen ini kering boleh tahan lama jugak lah.. dalam 2-3 hari.... Dah lah kiteowg excited , tak sabar nak tengok hasil yang telah dilakukan... >_<

Sementara nak tunggu kering, akak aku tiba-tiba plak nak membela rumput karpet, so kami pun pergi Nursery tanaman beli rumput karpet dan batu sungai putih... ^^ Beli ikut budget duit yang ada... nanti law ada duit lagi, tambah rumput karpet tuh.. bagi penuh... baru shantek...
Sementara anak buah aku yang lagi 2 orang, Danish dan Damia pun sibuk menolong juga... Yang tak boleh tahan, si abam ikut jer apa yang Ateh dia buat, Ateh bancuh simen guna air, dia bancuh pasir dengan air... Ateh ratakan simen atas permukaan daun, dia ratakan pasir yang dibancuh atas kerusi hijau tuh... Haha... Lawak lah kamu ni....>_<
Dan setelah seminggu, inilah hasilnya... Tara!! Landskap DIY yang simple dah pun jadi... !! Seronok bila dapat tengok hasilnya macamini rupa... Puas hati... Then, cukuplah 2 minggu cuti sem 3 aku di sini... Walaupun tak kerja, at least aku tak duduk diam aja di rumah... tak adalah tepu sangat... :)
Last not least, tak sangka anak buah kesayangan aku ini,dua-dua jenis suka posing...haha.. Geram aja dengan korunk berdua.. Missing both of you, Damia dan Danish... Dah lama tak balik sebab Mummy diorang tengah mabuk.... bulan 11 ini In Sha Allah, diorang akan dapat adik... ^^

Jom DIY LANDSKAP  dapat sihatkan badan !! 


Lepak di Tambak Pontian


Niat di hati datang ke batu 36 nie nak jumpa Si baby Chumeil yang bernama Raisyyah Elliyana ... Dari baby sampai ke 5 bulan, alhamdulillah akhirnya dapat aku bersua dengan si chomel ini..  Kecian acik ika rak dapat main dengan awk sebab awk tengah demam panas.. Tak dapat dengar suara tawa gembira Raisyyah... Lain kali kita jumpa, kita main bola ok ?? ^^

Seharian bersama Encik Sepet aka Acik Shafiq , Disebabkan hampir setahun aku tak jumpa pakcik, hari ini datang rumah, dia bawak cheq pi jalan-jalan dekat tambak pontian.... Ohhh, itu jer.. haha, at least tak jakun sangat aku bila orang cakap pasal tambak ini... Sebab cheq dah jejakkan kaki...


Thanks Bro sebab bagi moment happy aku untuk hari ini... Serious seronok dapat bahan kau pakcik !! :P Tak sangka masa aku datang cenggini kau buat perangai kau yang dah lama aku tak tengok.... hilang rindu aku tengok gelagat 'Clumsy' ko tuh... haha... yang penting memang aku ingat... agak2 aku bosan, moment tuh yang akan aku imbas.. :P

Terima kasih sebab belanja Ice-Cream MacDonald tuh yer... rasanya macam first time ajaa ko belanja aku... haha.. Sedap betul aiskrim yang dibelanja tuh... lain kali belanja lagi ea... :)




Netball MSSD Pengerang 2015 P12

Sementara mid sem break ni... saja aku menghabiskan masa dengan benda yang boleh buat aku happy.... Seharian bersama junior-junior di Komplek Sukan Bandar Penawar untuk Bola Jaring MSSD Pengerang Perempuan bawah 12 tahun.... Rindu, rindu dan rindu... hanya perkataan itu yang terbit di hati tatkala melihat mereka beraksi... 
Tak kisahlah hitam ke hape ke, asal benda atau sesuatu perkara itu boleh buat aku gembira dan puas hati... untuk kali keberapa aku tak pernah lepas untuk melihat junior2 aku beraksi dan memberi semangat kepada mereka...
 Tahun yang dalam sejarah, SKBM dapat tempat ke-4, tak mengapa... at least adik-adik dah berjaya sampai ke tahap ini... Bukan mudah.. ^^ Taniah junior-junior ku !!
barisan player dari kiri ( Amnah, Zunika, Hazwanis, Ainul, Najihah, Elyana Dan Dhia.. ) tak lupa juga player pelapis di bahagian belakang untuk tahun 2016 serta Teacher Ummi dan Teacher Amirah...
Okey, nie muka juruletih yang bersemangat untuk sokong dan bagi dorongan ketika mereka beraksi.. Alhamdulillah, tahun ni masih ada suara.. tak macam tahun-tahun lepas, terkeluar anak tekak cheq... haha :P Btw, ada salah seorang cikgu SKBM kata cheq dah kuruih... pipi tuh dah tak chubby mcm dulu... dalam sejarah org ckp cheq kuruih.. Kompius... >_<
Masa hari ini diluangkan untuk buat paperWork untuk Next sem, ke Acheh lah kami sekelas, kalau paperwork lulus... dan Paperwork untuk team  building di Air Papan...


Pemenang Giveaway By Nurrul

Sila respond di PAGE SAMIQA (PM Nurrul) untuk tuntut hadiah masing-masing dengan menghantar butiran yang diminta 
Tempoh tuntut hadiah sehingga 22 April 2015
Hadiah dan Pemenang
Novel
1.http://syazrinrayhan.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-nurul.html
2.http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2015/03/giveaway-by-nurrul.html

Shawl
1.http://kieyrah97.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-nurrul.html
2.http://www.fatindiana.com/2015/04/giveaway-by-nurrul.html

Keychain
1.http://cowament.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-nurrul.html
2.http://mama3farhanah.blogspot.com/2015/03/giveaway-by-nurrul.html
3.http://sayangsyeeda.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-nurrul.html
4.http://duniamrsrongoks.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-nurrul.html

Topup
1.http://almiraalwani.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-nurrul.html
2.http://eatmakeread.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-nurrul.html

Shisedo Mask
1.http://rienna-mishcandy.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-nurrul.html
2.http://melaedah.blogspot.com/2015/03/giveaway-by-nurrul.html
3.http://ceriterahidup97.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-nurrul.html
4.http://mrshamdan.blogspot.com/2015/04/giveaway-by-nurrul.html

Pemenang Barangan
Nama Penuh :
Alamat :
No Telefon :
Link Penyertaan :
Hadiah Dimenangi :

Pemenang Topup
Nama :
Link Penyertaan :
Hadiah Dimenangi :
No Telefon :
Rangkain : Maxis/Digi/Celcom/dll

Pemenang Keychain 
Nama Penuh :
Alamat :
No Telefon :
Link Penyertaan :
Hadiah Dimenangi :
Nickname :

Alhamdulillah, selesai juga akhirnya.. Tercapai hajat Nurrul untuk buat GA ini.. Tahniah kepada pemenang Giveaway By Nurrul !! Bagi yang tidak berjaya, In Sha Allah ada rezeki di lain masa... Kepada para pemenang, sila respond untuk tuntut hadiah anda.. Berikan butiran seperti yang diminta.. Terima kasih sekali lagi kepada semua yang sudi support dan Join giveaway Nurrul.. Terima Kasih sangat-sangat !!:')


GST

Short note for a memory...

Semalam aku pergi cari kedai telco untuk beli topup yang berharga RM30.00.. Macam biasalah Altel... Tapi jadi tak biasa bila aku dikenakan charge sebanyak RM1.80 dan menjadikan jumlah semua RM31.80 ... Pffttt !! aku bengang giler disitu... dengan keadaan terpaksa ku relakan RM1.80 aku melayang.....

Macam mana yekk , kehidupan pelajar yang akan datang dengan cukai GST nie ??? Mungkin pada yang mampu, pandangsebelah mata, tetapi padayang tak mampu ?? Bila mereka akan keluardari kelompok kurang mampu tuh ??

Sedih, tapi itulah hakikat.... Sighhhh.....
Ada peniaga yang ambil untung, tak menagapa.... fikir positive... mungkin di dunia kau untung terlepas, tapi di akhirat .........  :)

# Tepuk dada, tanya Iman... :D