Hari Pertama Masuk Kerja

Teachers Training Day 1,
Dapat kelas 5 tahun punya..

Fuhh!!! Chaiyorkk!!
Bertungkus lumus
7:30 am - 7pm.. 

Alhamdulillah..

Chill + senyum walaupun dtg kerja melambak2.. 
No wonder , masa diploma dulu, sekali kerja mari, bertimbun2 mari non-stop.. dapat plak yg nak ots.. 

ALAH BISA TEGAL BIASA
Jgn nk mgeluh, masa belajar juga yg seronok.. 

My students, 12 in total .. 

"I'm little Khalifah, 
I"m Khalifah of Allah,
I love to be Khalifah,
Khalifah of Allah " 

#LittleCaliphsBandarSeriAlam #TeacherNurrul


Interview Little Caliphs Bandar Seri Alam

No wonder all my plan, cancel..
To meet my beloved friend while im intend travelling to KL..
Happy sgt2, moga dapat kerja nie.. 
Will be travel KL after the interview.. 
Wish me luck!! 
Semasa interview paling aku tak tahan... Ahhaa, tak sangka interview unformal mcm nie Terkulat2 aku malu.. 
1. Baca doa Qunut
2. Baca Al-Fatihah
3." Please sing a song with the movement" Dlm fikiran lagu twinkle2 aje.. 
4. Can you start working tomorrow morning ?



Tunggu keputusan sama ada dalam tengahhari atau petang... tunggu punya tunggu sampai 4:30pm dapat panggilan.. Dan aku diterima kerja sebagai Teachers Little Caliphs.. :) Alhamdulillah..


Tips Membeli Training Shoes

Sewaktu aku dibangku sekolah dulu, awal-awal masuk dalam arena sport, berlari dan buat fitness hanya dengan berkaki ayam atau membedal kasut sekolah. Lepas itu, mengadu dengan coach, “Sir, Kaki saya sakit sebab training ni”, sambil kaki jalan terencut-encut. Ringkas saja jawapan Coach aku “You need a proper sport/training/jogging shoes”. Lepas kejadian itu, baru aku dapat sepasang training shoes. 
Pentingkah memilih jenis kasut training/aktiviti lasak ? ? Jawapannya adalah Ya!! Proses latihan yang lancar dan selesa memerlukan seseorang itu membuat keputusan yang bijak soal pemilihan pakaian dan kasut latihan. Pakaian sukan yang berkualiti dan diperbuat daripada material yang bersesuaian dapat menjamin sesi latihan yang selesa. Manakala, pemakaian kasut latihan atau training shoes yang terbaik pula dapat mengelakkan anda daripada mendapat sebarang kecederaan. Apakah tips atau ciri-ciri training shoes yang terbaik?
1.      1.       Fungsi atau jenis kasut sukan itu sendiri.
Mengetahui jenis atau fungsi kasut anda sebelum memakainya. Terdapat banyak jenis-jenis kasut sukan antaranya ialah running shoes, cross training, walking shoes etc. contoh perbezaannya :
·         Kasut latihan biasanya lebih berat daripada kasut larian.
·         Kasut latihan mempunyai sokongan yang lebih baik di sisi yang bertentangan dengan kasut berjalan.
·         Kasut latihan mempunyai benang ringan daripada kasut larian.
Kesimpulannya, kasut larian atau running shoes tidak sesuai digunakan semasa anda membuat latihan. Begitu juga sebaliknya. Pastikan anda memakai sepasang kasut latihan atau training shoes jika ingin melalukan sebarang latihan sukan.
2.       2.   Pemilihan tapak kasut
Pastikan tapak kasut anda adalah tebal dan tidak licin. Tapak yang licin amat berbahaya dan meninggikan risiko anda mendapat kecelakaan semasa bersukan.

33.       Ketahui saiz kaki
Anda perlu tahu saiz kaki anda dengan tepat. Jangan membeli kasut latihan yang terlalu kecil atau terlalu besar daripada saiz kaki anda yang sebenarnya. Kasut yang terlalu kecil akan menyebabkan kaki anda melecet dan kasut yang terlalu besar pula akan menyukarkan pergerakkan anda.
24.       Ketahui bentuk kaki
Ketahui bentuk kaki anda. Apakah anda mempunyai tapak kaki yang normal, rata atau tinggi. Cara untuk mengetahui adalah amat mudah. Cara mudah untuk mengetahui bentuk kaki ; Jika anda keluar dari tab mandi atau kolam , lihat jejak yang anda tinggalkan di lantai atau simen. Bentuk jejak anda akan menunjukkan jenis tapak kaki yang anda ada. Bentuk tapak kaki anda mempengaruhi cara anda berjalan atau berlari.

Ciri-ciri utama:
Pronasi adalah kaki akan secara semula jari berputar dan diikuti dengan tumit. Asas ( neutral) pronasi membantu menyerap impak, melegakan tekanan pada lutut dan sendi. Ia adalah sifat neutral , biomekanikal yang cekap kepada pelari.
Overpronasi adalah satu bentuk putaran kaki ke dalam secara semulajadi. Ia disifatkan yang majoriti memberi kesan kepada pelari, memberikan mereka pada risiko sakit lutut dan kecederaan. Overpronasi perlu kestabilan atau kawalan gerakan kasut.
Supinasi (juga dipanggil pronasi-ke bawah) adalah putaran kaki ke luar yang mengakibatkan pengurangan impak yang tidak mencukupi semasa mendarat. Beberapa pelari supinasi, tetapi mereka memerlukan kasut yang banyak kusyen dan fleksibiliti.
15.       Pemilihan kasut mengikut cara anda berjalan atau berlari
Ilustrasi di bawah menunjukkan mekanik kaki kanan seorang pelari :
Berikut adalah beberapa garis panduan umum :

Pronators
Over pronators
Supinator’s
Foot mechanics
Normal inward roll
Excessive inward roll
Excessive outward roll
Foot shape
Low arch
Flat foot to low arch
Medium to high arch
Shock absorption
in stride
Good
Good
Poor
Recommended
shoe last
Semi-curved
Straight
Curved
Recommended
type of shoe
Stability
Motion Control
Cushioning
 
Okey, aku rasa cukup 5 Tips Memilih Training Shoes ini dulu. Semoga anda semua tidak ragu-ragu dan keliru lagi dalam membuat pilihan terbaik untuk kasut anda. Ingat, Kaki kita nak pakai lama.. Jangan biarkan kesakitan menyukarkan kita untuk bergerak..
Keep Healthy! J


UnOfficially Grad On Time DBST


-Throwback 2012- Abang Aca Konvo
Dulu abang sarankan aku amek bidang Business Study(Transport) masa hari graduasi degree nya... First impression.. biasa sbb minat aku sains.. But, alhamdulillah.. almost 2 year and half aku belajar Diploma In Business Studies (Transport) DBST nie, Aku sudah pun ke penamatnya.. In sha Allah akn ke tahap seterusnya sebaris dengan rakan-rakan yang sedang belajar degree sekarang..Thanks bro Aca for the advise..
Setelah aku mendapat keputusan peperiksaan sem 5 , Alhamdulillah aku sudahpun menamatkan pembelajaranku di peringkat diploma.. Terlalu banyak kenangan pahit dan manis yang aku hadap sepanjang aku di UiTM ini.. berkat kekuatan dan kesabaran yang diberikan Allah, aku berjaya menamatkannya... Terima kasih kpd mak abah, adik-beradik, anak2 buah , pensyarah2 dari sem1 hingga sem5 dan semua yg membantu secara langsung atau tidak langsung.. :)
Aku tak sabar dah nie nak pakai Jubah, Jubah yang dekat atas ini ambil berkat aje dari abang 4tahun yang lalu... >_< hehe,.. Waiting to hold my certificate on DBST !
‪#‎Alhamdulillah‬ ‪#‎GradOnTime‬ ‪#‎SijilDiploma‬ ‪#‎ThankYou


Anak buah 2015

Woooot woott... lamanya ana tidak menulis.. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernafas di bumi Allah.. Syukur..Terlalu banyak cerita yg ingn aku kongsi di blog keseyangan.. satu per satu akan aku gagahkan utk dikarang...The most beautiful memories for this year are i got four nephew. Muehehe... (Rojak sekali semua dalam 1 post utk ank2 buah.. heee )
Dimulakan dengan baby boy Muhammad Hadif Rayyan pada 22/2/2015 anak buah ke6, kemudian dengan kelahiran si gegurl Nurul Izzati Hanan anak buah ke7...
Dua baby pada awal tahun , dan dua baby lagi pada akhir tahun iaitu baby boy Muhammad Amsyar Hanin pada 18/10/2015 ank buah ke8 dan Ahmad Dzakwan Hamizi pada 3/11/2015...

Yeah, Ateh duk mengira anak buah aja lah sampai lah nanti dpt anak sendiri hahaha >_<.. tak kahwin lagi kan, so kira jangan tak kira..