Tips Blog : Elak Kena Hack

Salam semua !
Lately , banyak sangat Hackers yang telah mengeluarkan belangnya bagi menunjukkan yang mereka ini sangat hebat dalam ilmu hack yang diplejarinya.. Mengapalah kepandaian yang Allah telah berikan disalahgunakan ? Aku juga salah seorang blogger yang telah di hack. Baca sini .

Kalau dah terkena phising, tak ada siapa boleh elak dari dihack.Phising tu boleh terkena kepada sesiapa sahaja. Contohnya kita seekor rusa, kita masuk ke hutan dan termasuk jala yang dipasang. Kita tak dapat nak lari ke mana. Jadi dengan rasa sangat seronok aku nak share sedikit ilmu yang aku dapat bagi mengelakkan blog / lawan sosial kita di hack. Aku mungkin tak tahu banyak pasal hack sebabnya aku pun kena tapi langkah berjaga-jaga itu lebih baik kan ? Why not aku share dengan korunk ? :")

TIPS ELAK KENA HACK
1. KOMPUTER
Kemaskini (up date) antivirus
Hal ini penting. Aku guna antivirus kypersky internet security. Bila je online, ia akan terus up date automatic. Senang, tak payah nak tekan-tekan lagi. Kenapa aku pilih internet security? Sebab aku tahu aku suka on line. Ada safe run, kita boleh online dengannya, kalau ada virus, ia akan beri warning atau tidak loading langsung. Kalau dah ada warning tu, tak payah la nak masuk lagi. Batalkan sahaja niat tu. Kalau virus data perkongsian pendrive tu kurang la, sebab ini adalah PC –personal computer. Jarang nak berkongsi apa-apa dengan storage yang lain.

Kalau anda tidak mahu beli/tiada bajet untuk antivirus, jangan risau ada solution yang lain. Ada antivirus untuk windows (cari: antivirus for windows). Ini pensyarahku ajar. Seeloknya sebulan sekali, sebab diorang pun buat kemaskini sebulan sekali saja. Aku pernah guna. Not bad. Pensyarahku kata ianya lebih kuat dan cukup sebab windows memahami apa yang mereka hadapi berbanding dengan vendors luar.

Kemaskini (up date) windows
Kalau ada up date untuk windows contohnya adobe reader, buat la. Tapi pastikan linknya adalah laman web perisian tersebut yang original. Contohnya, www.adobereader.com

2. LINK DAN EMAIL
Elakkan daripada klik laman web yang bukan-bukan
Contohnya, www.exe.php.bit/vo atau apa-apa yang pelik..

Elakkan menggunakan email yang sama dengan log in facebook
Hal ini akan menyenangkan kerja si hack, kalau dia dapat hack fb anda, dia juga dapat hack blog anda sekaligus. Tak pun, tengok kat info fb anda pun dah boleh heck blog.
Solutionnya: gunakan email yang berbeza. Contohnya, pada fb, guna email yahoo manakala email login blog guna google mail.

Elakkan guna password yang mudah. Contohnya, 1234.
Gabungkan abjad dan nombor, juga symbol-simbol. Contohnya: awKim%9384>)(

Elakkan guna password nombor kad pengenalan. Contoh, 920121, 210192, 21192.
Nombor kad pengenalan, birthday adalah sangat mudah untuk dihidu. No telefon anda pun perkara mudah untuk dikesan.

Elakkan guna password nombor yang berulang. Contohnya, 123123, 242424,
Guna je nombor entah pape. Contohnya, 187038923

Elakkan guna password nama anda. Contohnya, Sha
Solutionnya: guna je password entah pape. Contohnya, ikankekekkenakokek

Elakkan keluar laman maya tanpa log out
Anda terus je tutup fb dan blog bila dah tak nak gunakan lagi terutamanya diakses di kedai computer-cyber cafe (CC). Hal ini lebih berbahaya kalau anda berkongsi computer atau anda buat automatic login di CC. Oh, tidak! Jangan sesekali buat macam tu tau.

Elakkan menyebarkan email anda merata tempat
Kalau dah tak ada kerja, email anda pula mudah didapati di merata tempat, jadi pemangkin kepada mereka untuk buat kerja hack ni.

3. ORANG
Elakkan menyakitkan hati orang
Kalau orang dah sakit hati, ada saja yang berdendam. Hati orang, tak semuanya sama.
Berbaik dengan semua orang. Kalau ada salah, minta maaf.

Elakkan berkawan dengan orang yang pandai hack
Kalau untuk kebaikan tak apa , tapi kalau salah , lebih baik hindarkan dan lupakan niat anda tuhhh...
Credit tips : Sha
Tips Tambahan *nie yang kawan-kawan aku share dekat komen masa post pasal blog aku kena hack :
Menukar password 3 bulan sekali .
Tukar password yang susah-susah tapi boleh diingatlah , kalau tidak tak pasal-pasal orunk tak boleh log in.. kalau sebulan sekali pun lebih baik.

Try onkn google punye pin
Setiap kali nak login,google akan tanya verify akaun kita, bila kita masukkan apa yang google tanya google akan hantar pin kat mesej phone.So up la skit security tu.
Ada tips tambahan lagi ? Jom share dengan aku , nanti aku reupdate :") 
Ada berapa ribu banyak laman web yang ajar untuk hack. Berjuta-juta lemon laman web yang mengajar cara-cara untuk hack. Menggerunkan. Jadi, kita kenalah peranginya. Paling tidak pun, jagalah keselamatan laman web dan akses maya anda.
Semoga kita selamat dalam mengakses akaun dengan selamat !


23 comments

  1. good tips..akak pun takut kena hack....

    ReplyDelete
  2. dear , mintak maaf kalau ade kata-kata saya mengingatkan awak pda hacker , kalau tak kesahh , boleh cerita ke , nape pasal hacker uh? did someone hacking u darl ?

    ReplyDelete
  3. @Farisha Alyssa haha , tak adalah.. cuma terperanjat tadi bila masuk blog awk.. ingat mcm kena hack.. :")

    *i'm okeyh.. insya'Allah takkan terjadi lagi :/ amin...

    ReplyDelete
  4. takdelaa syg ..mmg sy slalu gne caption uh ^^

    ReplyDelete
  5. setakat ni, sekali je akaun fb la kene hack.. huuu adoi..

    ReplyDelete
  6. Thanks for sharing! Akak alhamdulillah setakat ni blog selamat lagi.. FB pernah kena hack dulu.. Tapi nasib akak cepat bertindak atas bantuan sorang rakan Fb.. Dan2 tu cepat2 tukar password.. Tak sempat hacker tu nak masuk.. Nasib baik..

    ReplyDelete
  7. thanks atas tips ini. bgs sgt:)

    ReplyDelete
  8. bagos nurrul .. entri ni mmg langkah kanan lah bagi mee ..

    takut .... dah ramai ke haktuihh nih .. mintak2 lah tak jadi kat blog mee .

    ReplyDelete
  9. nice info.. ^__^
    tp..nk tanya, mcm mne nk tukar password..
    maaf kalau menyusahkn.. :))

    ReplyDelete
  10. dulu penah kena hack..skrg sy guna pword yg susah gileee..hehehe

    ReplyDelete
  11. tips bahagian "orang" tu yg x bleh tahan tuh.. hehehe

    ReplyDelete
  12. kokek tu apa awak??hahaha. thanks for the info :)

    ReplyDelete
  13. bagus tips ni,
    harap2 tak lah terkena kegiatan dihacked ni..

    ReplyDelete
  14. @Noor Nadhirah ada dalam saya punya list tuto.. awk cari tuto : tukar password blog :")

    *tak susah pun.. :")

    ReplyDelete
  15. @boni kacak ehhh , cik Abe nie.. contoh aje lah.. hehe :"P

    ReplyDelete
  16. sayang, bagus nye entry ni. sekarang kena lebih hati-hati takut kena hacked lagi -.-'. thanks sharing.

    ReplyDelete
  17. risau gak.kne hati2..thanks sharing

    ReplyDelete
  18. hackers nih serious tak boleh blah k. kalau dia buat utk tujuan keselamatan atau utk kerajaan tak apalah. ini buat saje2 je sbb nak rosakkan hari org yg indah lg bahagia ;_;

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !