English Exist Test (EET699)


Assalamualaikum dan Salam Ramdhan yang ke 25 hari kawan maya Nurrul,
Hari ini ada masa kejap nak ngadap belog kesayngan ini. Biasanya minggu last kuliah ini busy dengan test kan, yup Nurrul baru habis aje jawab EET speaking test. Alhamdulillah, berjaya jawap dengan kirk krik kirk.... (haha tak mau cakap apa2, yang penting semuanya lancarlah tadi, dipermudahkan urusannya.) Disebabkan tuh lah yang nak share terus dengan kawan maya untuk info EET ini.

Kalau cakap pasal EET ni commonly student UITM WILL say :
  • Siapa yang patut ambil EET test ini?
  • Sejak bila pulak kena ambil Test EET ni?
  • Perlu ke? Muet kan dah ada? Kenapa nak ambil lagi?

Samalah, so..... sebelum merayap lebih jauh, mari kita singkap mengapa EET dilakukan : 
Sources : UiTM Web
Perlaksanaan English Exist Test EET699
Perlaksanaan English Exist Test EET di UiTM
Objektif perlaksanaan EET 
Untuk mengukur tahap kemahiran bahasa Inggeris calon untuk bekerja kelak.

Apa yang akan diuji ?
Pelajar mesti duduk untuk kedua-dua kertas (Menulis & Bertutur).
• Keputusan tidak akan muncul dalam transkrip akademik.
• Sijil yang berasingan akan diberikan.
Description of Levels for UITM EET
Description of Levels for UITM EET

Guideline Untuk Speaking Test [Masa test tadi, soalan structure ada 3 soalan besar iaitu : ]
1. Opinion/Suggestion
Memory phone is small, suggest the suitable or importance apps to download and why?
20 second to prepared, 1 minute to communicate (reply answer)
2. Organization (dalam ini terdapat 3 soalan kecil yang ditanya) 20 second to prepared, 1 minute to communicate (reply answer) eachi. Why we need to hired you?
ii. What the working environment that you prefer and why ?
iii. How you handle the failure?
3. Statistic.Yang ini aje special, kena jawab dalam masa 3 minit.
Kena baca statistic and justify answer
10 Langkah yang perlu diambil oleh pelajar semasa menduduki ujian EET
10 Langkah yang perlu diambil oleh pelajar semasa menduduki ujian EET

Hopefully, sedikit information dekat atas dapat membantu dan guide kawan-kawan maya yang akan ambilnya pada akan datang.. ^_^ So, kepada pelajar yang akan mengambil EET699 ini, Good luck okey. Wsih me luck untuk final exam semester 5 yang akan start pada 3 July 2017 sampai 22 July 2017.

ACT CONFIDENT AND  BE CONFIDENT !!


Lirik Lagu | Bertemu Semula - REUNIC

Suka dan duka
tangis dan tawa
itulah lumrahnya

sukma didera
sepi menyapa
dan rindu menyiksa

haruskah luka
dibiar saja
membarah di dada

sembuhkan ia
dengan setulus benih
kemaafan

cinta
telah menzahirkan
sebuah pertemuan

tuhan yang menguji
dengan perpisahan
kini ditakdirkan
bertemu semula

usah persia
peluang yang ada
begitu sahaja

ini detiknya
kasih dan sayang
ditaut semula

kita
tidak mungkin mampu
mengulangi masa
Hujan takkan balik ke langit semula
jemputlah kenangan yang terindah saja

cinta
telah menzahirkan
sebuah pertemuan

tuhan yang menguji
dengan perpisahan
kini ditakdirkan
bertemu semula

kita
tidak mungkin mampu
mengulangi masa
hujan takkan balik ke langit semula
jemputlah kenangan yang terindah saja

Addicted with this song :'(