Senarai Barang Yang PERLU dibawa ke UiTM

Apa barang peribadi yang perlu dibawa ke UiTM yekk ? Senarai barang yang perlu dibawa ke Uitm... Kena buat list sendiri... Pening boleh tahan.. Jadi dekat sini ada serba-sedikit petunjuk untuk bakal-bakal siswa/siswi yang akan masuk ke IPTA.. harap ianya membantu.. :)

Sila ke click dibawah untuk anda melihat senarai barang :
SENARAI BARANG YANG PELRU DIBAWA KE UITM
Update 1/6/17 - Tak payah dah copy2, just tekan print aje kalau nak guna sebagai rujukan.
Opppss jangan lupa, benda paling penting, bawa wang saku yang mencukupi. :P So , dah prepared untuk duduk rumah baru dengan kelengkapan barang yang cukup ??? Hee aku belum packing lagi.. ada siapa-siapa nak pack kan tak ? Tolong meyhh ! :P
P/s :Ini adalah guide line kepada pelajar baru yang baru ingin menempuh alam kolej/universiti. Senarai barang2 apa yang perlu dibawa untuk keperluan pelajar lebih2 lagi pelajar Semester 1. :

Jangan Lupa bawa Diri Sendiri Juga !! :D


26 comments

  1. wah, kamu dapat UITM ke? Kyra just ke matriks je. huhu... course apa ya? tahniah ya! semoga berjaya di sana :)

    ReplyDelete
  2. Kyra terima massage kamu di Cbox :)
    Wah, betapa jauhnya Pulau Pinang. Course perniagaan. Ni mesti jadi ahli perniagaan yang berjaya ni. Good luck ! Tapi, kenapa lari dari Sains?

    ReplyDelete
  3. banta busuk siap masuk list! hwhwhw

    ReplyDelete
  4. jangan tertinggal lak ye semua barang2 penting tu. jenguh nak mencarinya nanti.

    ReplyDelete
  5. berdasarkan pengalaman akak, barang2 bawah laundry tu better beli kat sana :) tak menyusahkan untuk bawa barang2 yg banyak.. masa akak pergi KMKN dulu pun akak beli baldi,bakul, hanger, pengepit kat koop KMKN.. banyak pilihan juga :)

    ReplyDelete
  6. instrumen pengubat rindu yang tak tahan ni.. hehe :) gambar hana bawa tak.. :)

    elok2 duk u.. belajar rajin2. jangan nakal2.cubit kang hikhihik

    semoga berjaya :)

    ReplyDelete
  7. Banyaknya list barang untuk di bawa. Mesti pening kepala time ni.. hahaha

    ReplyDelete
  8. Salam.

    Nurul, seeloknya, bawak barang dalam kuantiti sederhana. Nanti dah cuti, balik rumah, bawak lagi brg.

    Yg mana boleh beli di koperasi dalam uitm, better beli.. Dan bila membeli, ikut keperluan ya. Barang2 berharga, tolong jaga.. kita tak tau perangai manusia mcamana.. ^_^

    #seyes, teringat masa mula2 masuk uitm,hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm Terima kasih kak Lana untuk cadangan dan nasihatnya.. ^^ Insya'Allah kuantiti Nurrul memang sederhana.. semaksima boleh.. :)

      Delete
  9. Ble tanya tak? Amacam ek baju siswi time kuliah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dress up mcm mana sekali pun yg awk nak.. asalkan ianya menutup aurat dan menjaga sahsiah rupa diri.. :)

      For man : Hanya boleh pakai kasut untk ke kuliah..
      For girls : kasut jenis apa pun boleh asalkan jgn selipar.. :D

      Delete
  10. Nak tya..brpe jam saje kita belajar dlm satu hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on jadual awk lah... tak tentu...Kdg2 ada kelas pagi straight smpai tghari, kdg2 kelas gaps petang baru kuliah..

      tapi yg pasti tak sepadat mcm dekat zaman sekolah dulu.. ^^
      *dont worry, u will love the campus life..

      Delete
  11. Assalamualaikum kak Nurrul, nk tnyer..seluar track tu UiTM tetapkan warna hitam gelap ke atau bebas ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear.. u can choose any track suit as long menutup aurat :)

      Delete
  12. em hi, assalamualaikum. i'm just wondering, kalau masuk sem 2 kan, kita kena bawak document apa eh untuk masuk uitm? medical checkup semua tu kena bawak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No need dear. cuma bawa barang2 keperluan awk dan utk study aje..

      medical check up tu utk sem 1 aje :)

      Delete
  13. Hi sis. Ni kalau perempuan muslim wajib pakai tudung ke? And seluar bole tak pakai jeans je time kuliah or wajib pakai seluar longgar or baju kurung? Plus, mesti pakai kasut ke tak boleh pakai slipper time kuliah tu? Sorry byk sgt soalan 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, its okey, mana yg boleh sy jawab, sy jawab ya :)

      1. Tak semestinya pakai tudung awk boleh free hair. Itu tak ada syarat apa2 as long rambut awk tidak berkaler2.. tapi muslim mesti tutup kan :)
      2. Boleh pakai ape jenis seluar yang awk nak, as long dia tak ketat. leggings not allowed.
      3. Baju utk hari kuliah bebas, cuma untuk ISNIN DAN JUMAAT WAJIB PAKAI BAJU KURUNG/BAJU FORMAL...
      4. Selipar memang tak proper lah syg, tapi sandal boleh :)

      Hope menjawab persoalan awk ^_^

      Delete
  14. Salam sis, saya daftar uitm ahad. Hope u can reply this asap. err saya nak tanya, selepas MDS tu, kita bole balik ke? atau mmg dah terus belajar dalam kolej eh? errr😭 sbb tak tahu nk bawak semua barang. sbb kalau balik selepas seminggu orientasi, bawak sikit jela. tqvm sis!!💕💕

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam dik, im so sorry, sy baru baca komen awk.
      Masa MDS awk tak boleh balik, kena stay smpai habis mds.
      After habis, awak nak balik tiap2 minggu pun bolehh :)

      Jadi, awk boleh plan nak bawa apa dulu masa mds .

      Delete
  15. salam sis, heater tu memang wajib ehh? dekat sana ada tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not necessary, depend pada awk punya keperluan. Kalau Uitm sy dulu ada water dispensed, tapi kadang2 rosak lah tak ada air lah.

      For me bawa aje. Nanti nak masak air meggi ke apa ke masa tulah nak pakai. :)

      Delete
  16. Boleh tak recommend jenis fail yang sesuai untuk student universiti? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut pada kesesuaian awk, mostly file digunakan untuk kategorikan kertas2, assignment, past sem paper etc. Setiap satu file satu subjek. Nipis pun takpe :) asalkan senangkan kamu.

      Delete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !