Senarai Barang Yang PERLU dibawa ke UiTM

Apa barang peribadi yang perlu dibawa ke UiTM yekk ? Senarai barang yang perlu dibawa ke Uitm... Kena buat list sendiri... Pening boleh tahan.. Jadi dekat sini ada serba-sedikit petunjuk untuk bakal-bakal siswa/siswi yang akan masuk ke IPTA.. harap ianya membantu.. :)
-CRTL+C untuk copy list ini , then boleh terus paste dekat Microsoft Word  then Print Out.. ^^
Senarai Barang PERLU dibawa  ke UiTM 


Bil
Senarai Keperluan Barang
Catatan
Tick

PAKAIAN


1
Lelaki - Baju Melayu, sampin, songkok, capal, tanjak, keris



Perempuan - Baju kurung, kain dalam, jubah


2
T-shirt/Kemeja lengan panjang/pendek


3
Seluar track/slack/jeans


4
Tali pinggang


5
Inner *girls only*


6
Baju tidur/Kaften


7
Kain pelikat/batik


8
Sweater


9
Kain hitam


10
Tudung - Wajib : Hitam  , Putih , Krim


11
Anak tudung


12
Scaft , getah rambut















KAKIKU


1
Kasut hitam/sukan


2
Kasut biasa *untuk bawak ke kuliah*


3
Sandel / selipar


4
Stoking


5
Tali kasut


6
Kiwi kasut











PENJAGAAN DIRI


1
Sabun mandi/Syampu rambut/Pencuci muka


2
Ubat/Berus gigi


3
Minyak wangi/Minyak rambut


4
Bedak


5
Deodorant


6
Losyen


7
Nail clipper/Shave/Putik kapas/Sikat







LAUNDRY


1
Hanger


2
Sepit baju


3
Sabun basuh baju/Berus basuh baju


4
Bakul baju kotor


5
Baldi/gayung


6
Iron/Iron board


7
Bakul kecik *untuk letak syampu, sabun dll











STATIONERY


1
Seletep/Double seletep


2
Stepler/Ubat stepler


3
Pen/pensil


4
Klip kertas


5
A4 Paper


6
Penebuk lubang/Ring


9
Gunting


10
Fail kertas


11
Beg/Pencil case











KEAGAMAAN


1
Songkok/Kopiah/Kain pelikat


2
Kain sembahyang


3
Sejadah


4
Al-Quran/Al-Mathurat











BILIK


1
Cadar/Selimut


2
Bantal/Sarung bantal


3
Tuala/Kain batik basahan


4
Carpet/Alas kaki


5
Kertas minyak *alas dalam almari baju


6
Jam loceng


7
Penyangkut baju


8
Tong sampah kecik


9
Tabung *nak bayar duit PTPTN nanti :D


10
Cermin kecik


11
Kunci mangga


12
Plastik bag


13
Kalendar *kira berapa hari lagi boleh balik :D


14
Extension plug


15
Pewangi locker


16
Instrumental: Ubat Rindu - Gambar , Teddy Bear



,  bantal busuk dll







MINI BAR


1
Stok makanan


2
Pinggan/Mangkuk


3
Tupperware


4
Sudu/Garfu


5
Gelas/Mug/Botol air


6
Termos/Heater







GADGET


1
Laptop/Charger laptop


2
HP/Charger/Kabel HP/Earphone


3
Mp3/Earphone


4
Pendrive


5
Kamera/Kabel kamera







EMERGENCY


1
Minyak angin


2
Minyak gamat


3
Ubat nyamuk


4
Ubat Gegat







DOKUMEN-DOKUMEN



Borang-borang



Salinan fotostat IC/Sijil Beranak dll



Beg duit/Kad Bank/Kad SSPN/Lesen Memandu



X-ray/Medical check up results



Gambar pasport






 *Duit Saku yang mencukupi

So , dah prepared untuk duduk rumah baru dengan kelengkapan barang yang cukup ??? Hee  ,aku belum packing lagi.. ada siapa-siapa nak pack kan tak ? Tolong meyhh ! :P
Jangan Lupa bawa Diri Sendiri Juga !! :D


18 comments

  1. wah, kamu dapat UITM ke? Kyra just ke matriks je. huhu... course apa ya? tahniah ya! semoga berjaya di sana :)

    ReplyDelete
  2. Kyra terima massage kamu di Cbox :)
    Wah, betapa jauhnya Pulau Pinang. Course perniagaan. Ni mesti jadi ahli perniagaan yang berjaya ni. Good luck ! Tapi, kenapa lari dari Sains?

    ReplyDelete
  3. banta busuk siap masuk list! hwhwhw

    ReplyDelete
  4. jangan tertinggal lak ye semua barang2 penting tu. jenguh nak mencarinya nanti.

    ReplyDelete
  5. berdasarkan pengalaman akak, barang2 bawah laundry tu better beli kat sana :) tak menyusahkan untuk bawa barang2 yg banyak.. masa akak pergi KMKN dulu pun akak beli baldi,bakul, hanger, pengepit kat koop KMKN.. banyak pilihan juga :)

    ReplyDelete
  6. instrumen pengubat rindu yang tak tahan ni.. hehe :) gambar hana bawa tak.. :)

    elok2 duk u.. belajar rajin2. jangan nakal2.cubit kang hikhihik

    semoga berjaya :)

    ReplyDelete
  7. Banyaknya list barang untuk di bawa. Mesti pening kepala time ni.. hahaha

    ReplyDelete
  8. Salam.

    Nurul, seeloknya, bawak barang dalam kuantiti sederhana. Nanti dah cuti, balik rumah, bawak lagi brg.

    Yg mana boleh beli di koperasi dalam uitm, better beli.. Dan bila membeli, ikut keperluan ya. Barang2 berharga, tolong jaga.. kita tak tau perangai manusia mcamana.. ^_^

    #seyes, teringat masa mula2 masuk uitm,hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm Terima kasih kak Lana untuk cadangan dan nasihatnya.. ^^ Insya'Allah kuantiti Nurrul memang sederhana.. semaksima boleh.. :)

      Delete
  9. Ble tanya tak? Amacam ek baju siswi time kuliah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dress up mcm mana sekali pun yg awk nak.. asalkan ianya menutup aurat dan menjaga sahsiah rupa diri.. :)

      For man : Hanya boleh pakai kasut untk ke kuliah..
      For girls : kasut jenis apa pun boleh asalkan jgn selipar.. :D

      Delete
  10. Nak tya..brpe jam saje kita belajar dlm satu hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on jadual awk lah... tak tentu...Kdg2 ada kelas pagi straight smpai tghari, kdg2 kelas gaps petang baru kuliah..

      tapi yg pasti tak sepadat mcm dekat zaman sekolah dulu.. ^^
      *dont worry, u will love the campus life..

      Delete
  11. Assalamualaikum kak Nurrul, nk tnyer..seluar track tu UiTM tetapkan warna hitam gelap ke atau bebas ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear.. u can choose any track suit as long menutup aurat :)

      Delete
  12. em hi, assalamualaikum. i'm just wondering, kalau masuk sem 2 kan, kita kena bawak document apa eh untuk masuk uitm? medical checkup semua tu kena bawak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No need dear. cuma bawa barang2 keperluan awk dan utk study aje..

      medical check up tu utk sem 1 aje :)

      Delete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !