Tutorial : Cara Masukkan Header #New

Sejak blogspot tukar versi yang baru ini , macam-macam perubahan yang kita kena terima... yelah kita pemakai ajee kan , so kena lah terima dan belajar ..  Baru semalam aku duduk ngadap depan laptop untuk edit blog bertemakan Red for Confident ... Tengah syok-syok edit header then nak upload masuk dalam blog , header transparent jadi hitam legam macam nie :
Preview
Bagaimana nak buat jadi tranparent ? Moh ikut tuto ini :
1. Upload gambar header korunk di Imagur .
2. Selepas dah berjaya upload , Copy direct link url gambar header
3. Go to > Layout > tekan Edit pada bahagian Header ..
4. Masukkan Url gambar header korunk tekan ENTER.. rujuk gambar untuk lebih jelas.
 5. Tunggu sampai gambar header korunk tuh muncul...
6. Bila dah muncul , korunk tekan Save :) Preview jadi tak  transparent ke legam lagi ? :P

Editing code .
Kalau guna  cara ini dekat Layout header korunk biarkan kosong saja .. :)
1. Upload gambar header korunk di Imagur .
2. Selepas dah berjaya upload , Copy direct link url gambar header
3. Go to >  Template > Edit Html > tick code box > CRTL+F
4. Cari kod seakan-akan adik-beradik dengan header :
Denim :
header #header {
5. Dah jumpa ?? , copy dan paste code di bawah kod header :
background: url (Url Header) no-repeat;
height:180px;
6. Preview dulu , kalau jadi transparent then save :)

Kalau tak jadi , korunk jangan give up lah.. buat sampai jadi.. okeyh :) Pilihlah cara mana yang senang untuk sumbat header kreatif korunk dalam blog tuh.... : hhee
Hilang header hitam :P


3 comments

  1. ok thanks nurrul buat tutorial ni :) nanti saya try ya bila edit blog guna denim. masa ni rasa letih lagi hahaha

    ReplyDelete
  2. NURULL..menjadi sngat tuto ni.tq eak..

    ReplyDelete
  3. @Nurul Amanina Letih baru lepas urus pasal pendaftaran lettuw.. kita tak start apa lgi.. tak bersemangat pulak.. tak tahu kenapa.. :<

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !