Tutorial : Tingkatkan Traffic Blog



Tip ini untuk blogger especially for new blogger. dan blogger lama juga..
aku rasa tip-tip ini penting buat korunk yang nak naikkan traffic di blog masing-masing...

 Follow blogger lain...
Kebanyakkan blogger akan letakkan Shoubox untuk Blogwer yang datang [tinggalkan Bigfoot] ! hehe... ini untuk memudahkan korunk dapat feedback daripada diorunk.. Follow diorunk sekali... Insya'Allah kalau diorunk sudi , diorunk akan follow balik...Actually , konsep I follow you , follow me back aku tak berapa nak suka ler.. *pendapat aku eh* tak payah tulis macam tuh dekat shoutbox diorunk sebab rasa macam terpaksa saja Follow... :P

 Blogwalking selalu (BW)
Haha .. orang kata kalau kita buat baik dekat orang , orang akan buat baik dengan kita... apa kena mengena dengan blogwalking selalu ? maksudnya.. kalau korunk nak ramai orang datang/naikkan traffic blog korunk .. mestilah korunk datang tempat diorunk dulu dan naikkan traffic blog korunk pulak ! yer dakk ? Jadi , amalkan konsep ziarah... blogwalking sebanyak mana blog yang ada... tegurlah dekat shoutbox blogger..

 Comment Entry Blogger
Superb ! Korunk tinggalkan comment entry dekat blogger especially blogger otai taw... Tips ini superb sebab korunk punya jejak takkan hilang dalam komen blogger...Stay aja dekat situ.. berbanding tinggalkan di shoutbox ,.. betul tak ? ?

 Buat Contents / Join Contest
Buat contents yang simple saja... Janji cara nak join contents tu senang.. Tak payah buat syarat yang pelik/susah sampaikan blogger lain fikir 2-3 kali nak masuk ke tidakk  ........       atau .... korunk join blogger lain punya contents... ini sedikit sebanyak akan buat korunk berkomunikasi dengan blogger lain... nanti mesti diorunk datang usha blog korunk pula...

 Join Himpunan Blogger di Fb
Tips ini memang sangat berguna melalui pengalaman sendiri ehh ! Join lah ramai-ramai...  Kenal-kenalkan diri dan bermesra dengan blogger lain.... then , kalau rajin ada new update saja , korunk post kan dekat news Geng Blogger ...

nak ikut dekat sini :
Diari Shabat Blogger *
Markas Blogger *
Blogging Group
Sahabat blogger
Mr. and Mrs Blogger

 Jangan Letak Widget yang tak penting
Most Important  ! bila korunk letak banyak widget yang pelik-pelik.. memang nampak cantik tapi kalau tak ada blogger nak datang macam mana ? elakkan juga letak gambar yang banyak dekat blog..Nanti loading page jadi lembab... aku tak suka bila nak blogwalking loading page punya lambat .. nanti senang-senang aja aku tekan button X dekat hujung kanan tuh.. :P

 Buang Verify code bila nak post comment
Kalau boleh lah kan... korunk buang lah Verify code .. senang aja.. pergi dekat Comment--> setting... tak perlulah code ini.. nanti daripada blogger nak komen terbantut hajatnya sebab ada benda remeh ini jer... Verify code yang mana ekk ? yang macam gambar di bawah ini...

 atau pun content warning macam bawah ini... hhhehh ! 
aku memang tak suka... buat serabut aja...


Hope this tip sangat berguna buat korunk semua.. :)
aku just share mengikut pengalaman blogging dan blogwalking...
sebab apa ?
SHARING IS LOVING , ITS NOT JUST A CARING :D



6 comments

  1. Thanks 4 the tips ! :)

    ReplyDelete
  2. Thanks 4 the tips ! :)

    ReplyDelete
  3. Tips berguna utk new blogger:-) Tq a lot. Tgh Cuba nk tambah follower yg br ada 2org @my blog: elyzaelyna.blogspot.com hehe

    ReplyDelete
  4. Tips sgt bguna. Thanks. Mmg Tgh nk tmbh follower hehe...:-) elyzaelyna.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. suka sgt tips ni...

    http://www.menulismenconteng.my/

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !