Tutorial : Colourful Follower Gadget

Preview
Nak warna-warni macam nie jugak ? ? Jom follow this step ! :D 
1. Go To Layout > Add A gadget > Pergi dekat More Gadget  .
2. Scroll ke bawah sampai jumpa Followers ,
3. Click Button + dan gadget follower korunk ada dalam blog..

 4. Next step , View Blog awak , kemudian tekan CRTL+U dekat keyboard tuh.. jumpa kan ? Kalau tak boleh , try right click mouse > choose View page source korunk .. ! ada keluar banyak-banyak code ...

5. Seterusnya , gunakan fungsi CRTL+F dan cari dekat situh nama gadget follower korunk yang korunk add tadi.. Contoh " Awesome Fellow" .
6. Nanti korunk akan nampak highlight warna kuning... Okey.. Scroll Perlahan-lahan sampai korunk jumpa code yang ala-ala dalam gambar dekat atas nie...

7. Dah jumpa ? Okey biarkan page tuh , korunk pergi buka notepad korunk , Copy dan paste code di bawah :
<!-- Include the Google Friend Connect javascript library. -->
<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js"></script>
<!-- Define the div tag where the gadget will be inserted. -->
<div id="div-GANTIKAN DENGAN KOD ID KORANG" style="width:200px;"></div>
<!-- Render the gadget into a div. -->
<script type="text/javascript">
var skin = {};
skin['FONT_FAMILY'] = 'trebuchet ms,sans-serif';
skin['BORDER_COLOR'] = 'transparent';
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = '#E7A7F7';
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = '#ffffff';
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = '#0000cc';
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = '#transparent';
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = '#transparent';
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = '#0000cc';
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = '#333333';
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = '#7777cc';
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = '#666666';
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = '#333333';
skin['NUMBER_ROWS'] = '2';
google.friendconnect.container.setParentUrl('/' /* location of rpc_relay.html and canvas.html */);
google.friendconnect.container.renderMembersGadget(
 { id: 'div-GANTIKAN DENGAN KOD ID KORANG',
   site: 'GANTIKAN DENGAN KOD SITE KORANG'  },
  skin);
</script>
 EDIT :

ABC : Untuk gantikan kod ID dan kod SITE korunk sila refer pada gambar di atas, ambil kod pada yang dikotakkan merah saja..
ABC :  Tukar kod warna ikut suka korunk , kod warna , sila godeh satu per satu kod tersebut.
ABC :  Row follower korunk , tukarlah 3 ke 4 tak nak tukar pun takpe.. 

8. Dah siap edit pergi dekat layout , remove follower gadget yang korunk masukkan first tadi .
9. Then click Add A gadget > Edit Html/JavaScript..
10. Paste code yang korunk edit di notepate tadi.. Save , [ Untuk yang warna warni tuh , korunk godeh satu per satu dekat sini.. ikut warna kesukaan korunk oke.. :) ]

Hmm , jadi tak ? ? Harap-harap korunk punya menjadi macam aku punya follower warna purple tuh :) Kalau ada masalah.. sila inform insy'Allah Nurrul bantu..


4 comments

  1. menariknya..tak pernah nampak lagi tuto ni ^^

    ReplyDelete
  2. thanx for the tuto. tapi da cuba buat xdpt pun. :(

    ReplyDelete
  3. @Nurfatihah Najwa Rusmadi Serius , sy dah try buat , n saya buat menjdi ajee.. awk ikut step by step tak ? sy try buat baru saja.. and menjadi.. :) awk cuba lgi yer..

    ReplyDelete
  4. Skrg saya guna simple template, klu nak add widget follower macam dulu mmg dah xada.

    Bila add widget Google + Followers tu plak, followers x keluar. Knp yer? Huhuhu... tq.

    http://yanfie.blogspot.com/

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !