Tutorial : Sign up Nuffnang and put into Blog

Side income iklan Nuffnang memang paling popular antara blogger .. Pergi mana-mana blog saja mesti ada iklan ini ..  tak kira lah di sidebar ke , atas header ke atau pun dicelah-celah post entri diorunk ! wahhh ! semangat betul diorunk buat begitu...  Of course lah semangat sebab income masyuk !  siapa yang tak mahu ? ? 

1. Masuk website Nuffnag....

2. Fill in registration . Tick semua kotak yang bahagian bawah sekali. . Masukkan huruf yang sepatutnya dan klik sign up !

3. Bila dah sign in akan keluar macam ini :
 
5. Kan ada Emel Korang tuh ? Log in masuk dekat Emel korang tuh . Tak kiralah . YahooMail ke , Gmail ker . Ikot korang punya emel . Ok ?

6. Lepas dah log in , Check Inbox .. Ada Nuffnang hantar satu email suruh Verify . Klik pada link.

7. Bila dah click , korang patah balik , tengok No.4 ! Ada kotak kan CLICK HERE kan?

8. Korang CLICK HERE dekat situ tak pun , susah-susah , masuk balik webstie nuffnang tu :)

9. Log in balik . Letak Emel Dan Password !

10. Lepas dah log in . Kan ada benda ni kan ? Korang KLIK pada yang dikotakkan tuh :)


11. Korang Fill in Blogger Bio tuh , Then , Click SUBMIT !

12. Lepas tuh , akan keluar warna2 hijau ? Korang fill in lah Blog Name korang , URL dan tekan Add New Blog .

13 . Then  , akan keluar SATU SURVEY ~

14 . Fill in SURVEY tu :) Jujur tau ? =,=

15. Then , tekan SUBMIT !:)

Oke , now , cara nak letak iklan dalam blog ! :)

1. Log in , Klik managed :

2. Ada nampakkan kod-kod tuh . (Leaderboard , Sidebar , Between Contants!)


3. Letak di Leaderboard (Atas Header) :

1. Dashboard --> Template --> Edit Html --> Proceed --> Tick Expand Widget
 Tekan Ctrl F dan cari kod ini :
Simple Template
<body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>
Denim Template
</head>
 Copy Kod LeaderBoard , then , paste di bawah kod yang korang carikan tuh :)
 SAVE !!

4. Letak Di Sidebar :
 Dashboard > Design > add a Gadget > Html/JavaScript
 Copy Kod untuk sidebar pulak
 Paste pada ruangan Html/JavaScript tuh :)
 Then , SAVE !!

5. Letak Between Contents :

 Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates
 Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :
Simple Template
</b:includable>
Denim Template
 <data:post.body/>
Copy pulak kod between contents tu.
 Paste atas kod yang korang cari tadi tuh , ok ?
 SAVE !!!

No comments

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !