Tutorial : Header Hover

Aiiyyp ! aiyyp semua ! !Apa khabar hari ini ? ?  I feel so good ! :) harap korunk semua pun sama ...  Tadi baca si coklat yang comel berwarna pink tuh , ada seorang blogger tanya dekat aku macam mana nak buat header hover macam aku.. huhu.... so , tanpa membuang masa lagi.. mari kita belajar sama-sama.. sharing is loving is not just a caring... *ingat lagi tak quote aku nie*

1. Design > Edit Html > Tick expand widget

2. Find this coding :
]]></b:skin>
3. Korunk dah jumpa belum ? ?? kalau dah jumpa , copy salah satu dari coding ini :

Header Berbeza :
#header:hover {
background: url(URL HEADER IMAGE)
}
Header bergerak ke tepi
#header:hover {
padding-left: 50px;
-webkit-transition-duration: 0.5s;
}
Header Hilang :
#header:hover{
padding-left: 65px;
filter: alpha(opacity=0);
opacity: .0;
-webkit-transition-duration: 1.0s;
4. Ingat copy salah satu jenis coding saja !

5. Then , paste code tersebut di atas code ]]></b:skin>

6. Preview dulu , touch mouse korunk dekat header korunk , tak ada error

7. Kalau jadi , korunk tekan SAVE ! :D

Okey... kalau dah jadi , bagitahu Nurrul yer..dan kalau ada masalah , boleh tanya aku.. *jangan risau.. aku tak makan orang..* hehehe ... sayang korunk semua ! :)
Credit : Una




5 comments

  1. @khairul akmal bin azman saja share dgn org lain... nanti lupa kalau2 ada org tnya nak buat camne camner? ? hehe :P

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum sys, thanks for da tuto . Visitla blog sy . Kalau sudi tolong follow dan tulis sesuatu kat tagboard ye ! Tu pon kalau sudi tau !

    www.najaha-abdillah.blogspot.com

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !