3 Kebaikan Minum Air SELEPAS bangun Tidur


Ahakz ! lama sudah aku tak update entri pasal info...
Korunk semua sihat tak ? ? ?  huh , aku dekat sini kekejungan dan macam berada dekat gunung Everest tahu tak ? ?   dah dekat dua hari hujan ... sejuk yang melampau k betul nieh..  *aha aku badan beriklim panas* means , aku rela berpanas daripada sejuk.. huhu...

Hujan-hujan macam ini tekak pun rasa hauuss saja nak suap air mineral kan ..  minum air banyak-banyak karang jadi minah toilet jer.. huhu api tak apa.. minum air yang banyak kan bagus.. Haa . .. baca tajuk belum ? ? Ini tajuk ini spesifik kepada AFTER WAKE UP FROM SLEEP  okeyh ....Mesti korunk dah tahu kan...ini untuk yang tak tahu...yang dah tahu tapi nak tambah lagi pun tak pe.. ye dak ? Jom baca info ini.. :)


1Meningkatkan Tenaga
Dengan minum air sejurus selepas bangun tidur akan meningkatkan kadar metabolisma anda, ia kan menbantu anda jadi lebih peka dan segar disebabkan meningkatnya kadar tenaga dalam badan.

2Membuang Toksin
Ia juga akan membantu tubuh badan anda mengenyah toksin yang tersimpan dalam sistem tubuh dengan senang. Ini kerana selepas beberapa jam anda tidur badan anda tidak mendapat sebarang cecair untuk itu.

3Losing weight
Mara Z. Vitolins, pakar nutrisi dari Wake Forest University Baptist Medical Center berkata kebiasaannya tubuh badan kita tidak dapat menbezakan diantara lapar dan dahaga, jadi dengan meminum air ia dapat menbantu ia mengenalpasti.

Info tambahan

Aku ada seorang cikgu kesayangan aku yang mengajar subjek Sains . 
Umur dah dekat 50 tahun tapi luaran dan dalaman maintain saja 
bak kata orang jawa *young in heart*, still bergaya dan tak nampak berkedut lagi... 
aku pun pakat-pakat tanya apa rahsianya *tak bertanya penasaran tauk , tanya dapat ilmu :) *
dia kata minum air selepas bangun tidur satu gelas , teguk yang pertama itu sihat kerana kita perlukan alkali untuk meneutralkan asid yang ada dalam badan....

So , minum air selepas tidur juga mmerupakan 
PETUA AWEK MUDA..
Jadi , amalkanlah selalu selepas bangun tidur
 kalau nak badan muda walaupun umur dah tua :)


4 comments

  1. ha ah.. salu amal minum aek awal pagi sblm gigi gosok gigi.. enzim air liur masa tido bgs utk awet muda hehe

    ReplyDelete
  2. minum air bngn pg mmg ketandas lepas tue...heeeee

    ReplyDelete
  3. minum air bngn pg mmg ketandas lepas tue...heeeee

    ReplyDelete
  4. ari2 akak dgr kt tb an ada pceramah kap org yg minum aer pas bgun tdow org 2 bijak la.. cm2 la.. hee..

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !