Tutorial : Letak Link di Google Profile

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera !
Penting !!! Terutama kepada Blogger Baru !!
Latest , nak register blogger akaun mesti kena register ke Google+..
Itu tak kisah sangat lah.. Yang jadi pening bila nak blogwalking.. 
Terutama nak balas kunjungan, bila preview profile jadi macam ini :
Semua kosong,kosong , kosong..... Tak ada apa-apa maklumat langsung 
untuk pergi ke blog tersebut... Mula lah rasa geram , hampa dan dot dot dot
Jadi mohon jasa sangat kepada blogger baru atau pun lama yang belum ubah setting 
untuk ubah at least ada link blog kita supaya mudah orang nak blogwalking semula...
Jom kita Kasi Setting ! ! ! 
1. Log in Akaun Google+ . Kalau yang tak ada nak join pun boleh.. Pergi ke Google.com then hujung belah kanan ada alamat email korunk , klik dekat situ dan tekan Join Google+ .
 2. Isikan segala Info yang dikiranya perlu yer :")
3. Dah setting semua , kik Upgrade !
4. Bila semua dah settle , mesti keluar page macam dekat bawah ini :
5. Next, Click button biru yang tulis " Edit Profile "
6. Then, scroll ke bawahcari perkataan Contributor to 
7. Keluar gambar links *Rujuk gambar di nawah*
Settings :
Isikan Link/Url Blog korunk.
Pastikan kotak di bawah tukar kepada PUBLIC

 8. Click save bila semua dah diisikan dengan sempurna. Click view as Public , keluar tak link korunk tuh.. Kalau ada berjaya lah tuh maknanya ! :D
Baru lah orang dapat blogwalking blog korunk dengan mudah... ^^
Mohon buat yer kepada yang tak buat.. :"D


2 comments

  1. edy tak reti sgt benda2 n...semua based on komen n follower + dash board..tu je

    ReplyDelete
  2. @Edy Fee ini yg setting sekarang.. automatik semua ke google plus.. Hmm

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !