Tutorial : Cara Setting Computer Untuk Taip Jawi 1


Info ini hanya untuk berkongsi.. yelah, baru belajar kan , tak salah kita nak kongsi kepada yang ingin belajar juga.. Disebabkan baru beberapa hari lepas aku sudah siapkan Assignment bahasa Arab jadi ada lah kelapangan masa untuk menaip entry ini.. Info ini sangat berguna kepada mahasiswa / siapa-siapa sahaja yang hendak menulis jawi di dalam komputer/laptop. Tak moh cerita panjang.. Jom kita mulakan ! :)
Setting Computer
1. Klik pada Start yang ada dalam laptop / komputer .

2. Cari dan klik pada Control panel .

3. Pilih Region and Language .

4. Pop up windows akan keluar , pilih pada keyboards and language. Tekan pada kotak Change Language. *rujuk gambar untuk lebih jelas. *

Sekali lagi pop up windows akan keluar yang bertajuk Add Input Language.
5. Scroll ke bawah sampai jumpa Arabic (SaudiArabia) , tekan simbol tambah dan tick pada Arabic 101.
6. Tekan Okey.. 

Pening tak ? hahaa , disebabkan takut korunk yang mencuba pening.. Jadi tuto kita setakan ini dulu.. Nanti kita sambung tuto seterusnya.. :)


2 comments

  1. Thanks for this tutoo... Love it!!! Boleh dijadikan panduan ni ^^

    ReplyDelete
  2. Tq..sangat berguna..time terdesak..nak tulis jawi

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !