Tutorial : Cara Setting Taip Jawi 2

Lepas dah click OK.  Buka Microsoft Word untuk mula menaip.
1. Perhatikan tanda yang dikotakkan merah dalam gambar di bawah. Ada jumpa tak ?  Nama dia : Right to Left text Direction.
2. Pergi dekat deskop laptop/komputer , Click pada tulisan EN yang ada dekat area jam , bateri laptop korunk tuh..
3. Ada dua option , pilih AR Arabic (Saudi Arabia)...

Okeyh , dah boleh menaip dengan perasaan gembira... :")

Alamak !! Macam mana nak tahu huruf-huruf / abjad Alif Ba Ta dalam keyboard nie ?

Penyelesaiannya : 
Pergi dekat Start Menu --> Taip saja dekat search tuh : On Screen Keyboard.. 
Terpapar lah Alif Ba Ta.. Kalau tak terpapar.. Korunk setting balik Step 2.. Okeyh ? :)

*Kalau macam aku , susah nak guna on screen keyboard nie.. Aku conteng keyboard dengan abjad-abjad jawi nie.. ikut selesa korunk lah.. *

Membariskan Tulisan Jawi :
Oh, terlupa pula, tulisan jawi mempunyai tambahan beberapa huruf antaranya pa (ڤ), nga ( ڠ), cha (چ) gha (ݢ), va (ۏ) dan nya (ڽ).  Yang ini tak pasti lagi dimana kedudukan nya di dalam keyboard. buat sementara waktu ini, korunk Copy and paste dulu aja lag tulisan yang ini,, Okey. Maaf my mistake.. 
Okeyh , aku rasa cukup sudah info-info di atas untuk menulis jawi di dalam komputer/laptop.. Lepas ini tak ada masalah lah kan.. Boleh menaip jawi dengan ria tanpa ada tekanan.. :)


8 comments

  1. nice sharing akk! bile2 mase lia boleh gune :)

    ReplyDelete
  2. bagaimana pula nak tapi huruf nga?

    ReplyDelete
  3. @AnonymousDalam keyboard kebiasaannya yang hruf jawi yg biasa digunakan.

    Tulisan jawi mempunyai tambahan beberapa huruf antaranya pa (ڤ), nga ( ڠ), cha (چ) gha (ݢ), va (ۏ) dan nya (ڽ). (copy & paste aja huruf nie.. :)

    ReplyDelete
  4. trime ksih :) alhamdulillah dpat mmbantu :)

    ReplyDelete
  5. As salam, start menu tu kat mane?

    ReplyDelete
  6. @Anonymous Wasalam, start menu tuh kalau windows 7 org familiadan tahu dekat mana..
    Tapi untk windows 8, awk kena pergi dekat settings yg ada pop up di tepi kanan laptop/computer, cari control Panel..

    *harap dpt membantu.. ^^

    ReplyDelete
  7. Terima Kasihhhh selamatkan hari saya!!

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !