Prototype IID

Dalam semester 4 in course DBST ni, assignment yang paling aku rasa memerlukan daya kekeraetifan dan kritikal minda yang tinggi adalah assignment kena buat prototype.. Yeah, atau dengan nama yang lebih specific nya ialah Innovation Invitation Design (IID). Dengan syarat-syarat nya iaitu, prototype yang functional dan mempunyai kos yang rendah@ekonomi...
Kesakitan itu datang lagi bila mana kami tak tahu macam mana nak buat system@produk itu berfungsi.. Minta tolong budak-budak engineering pun diowang kata, "Dahsyatnya korunk, kalau macam nie punya project adalah project final kami.. korunk nak buat dalam sebulan aja?? Hebat" Lagi lah rasa nak nangis.. :'(
Jadi, inilah hasil Prototype yang dihasilkan oleh group aku... Yeahh, kadang-kadang kena nampak gah walaupun sebenarnya produk nyee ciput aje... ^^ Kiteowg nak menyelesaikan masalah orang awam yang car break down tengah-tengah malam... Walaupun prototype kami masih ada kekurangan, tetapi logik dan diterima oleh pensyarah kami... :)  *Applause !
Siapa ada experience car break down tengah-tengah malam ???
On the IID Day, kami pelajar DBST part 4 dan part 6 bersama-sama bertukar pandangan dan pendapat tentang protorype yang bakal dan mungkin dapat menyelesaikan masalah pengangkutan di Malaysia... Ya Allah sunggu bijak dan kreatif semasa aku melihat produk-produk yang telah mereka hasilkan... * Thumbs up !!
Sebahagian daripada idea rakan-rakan seperjuanganku... 
Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar... ada produk-produk yang mendapat tempat dihati pensyarah untuk dimajukan dan dibawa ke pringkat seterusnya, iaitu peringkat international yang akan berlangsung pada bulan 9 tahun ini... Semoga yang terpilih dapat mengharumkan nama UiTM Pasir Gudang... UiTM Di Hatiku.. ^^
Tak habis memikir aku apa kena mengena business tranport dengan kerja-kerja men'design' sesuatu produk untuk orang awam ?? Itu pada awalnya, tapi setelah aku mendalami lagi, baru aku faham, DBST bukan hanya sekadar pengangkutan.. The course concern many aspect and scope like humans being, logistics etc... 
I ♥ DBST


1 comment

  1. akk suke kalau ade assignment mcm ni. sbb masing2 keluarkan idea kretif masing2. hehe

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !