Header Transparent Gimp 2

 Hmm , actually bila aku tanya mana nak buat header transparent yang macam ini mesti abang , adik akak blogger kan cakap download photoshop CS3 dulu...  sebenarnya tak ada photoshop pun boleh buat transparent juga :)  yang penting korunk kena download software ini ... free jek ! download GIMP


Jadi ada siapa-siapa nak tahu macam mana .. mari ikut cara ini :

1. cari dan click File > New (adjust height and width [.saiz korunk buatlah 900 weight 300 height ... depends on korunk punya saiz blog lah yer] .)

2. Then Right Click Mouse> Layer pilih pula  Transpency > Color To Alpha

3.Click OK..

Berubah jadi ultraman tak ??? Ehhh salah-salah , means background putih tadi dah jadi kotak-kotak macam ni :

Bagus kalau berjaya , yang masih tak berjaya.. jangan teruskan step seterusnya , cuba dan cuba lagi.. ok ? :)
Next step , Layer yang dah transparent tadi biarkan ajee...
4. Now , Click File > Open > Choose your favorite picture..
5. Tekan Selection Tool .. Crop section gambar yang perlu sahaja..

6. Done Cropping ! Right Click mouse awak tuh > Edit > Cut !

7. Back to Transparent layout yang awak dah buat tadi.. Then Right Click Mouse > Edit > Paste !
Ada muncul tak crop picture yang korunk dah crop tadi ?

After that ,awak membebel lah apa yang awak nak tulis dalam header awak tuh. Pergi jer dekat tool yang ada huruf A besar untuk tulis-tulis ... :D Dah puas edit segalanya... Cara nak save image senang saja...
8. Go to File > Choose Export to..
9. Sila rujuk gambar di bawah , pergi bahagian yang dikotakkan merah , Select File Type > Choose PNG images ! Click Export !

10. haa ! Jadilah header transparent macam nie ... comel kan... hehehehe :) 
http://i.imgur.com/mmvL9oJ.png
Width : 350px , Heigth : 900px
Nak ambil header di atas nie ? ? Silakan , tapi bagitahu Nurrul taw.. :D Amacam ? Dah berjaya buat header Transparent belum ? ? Harap tutorial Ini sangat membantu... Komen kalau jadi , tak jadi pun j=bagitahu.. biar aku check apa yang silap...Happy Blogging ! :D


No comments

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !