Tutorial : Clipping Mask / Background Word

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ! ! ^^
Hari ini nak share tutorial untuk buat clipping mask / Background pada perkataan
menggunakan gambar kesayangan korunk sendiri...  Still pening... Tengok gambar bawah :
Preview :
https://1.bp.blogspot.com/-c310PVoG9f0/WJnfpdxbgmI/AAAAAAAAHz8/N81ZFJDXBgUAosCo3vxvS9m5VRWY0F5_ACLcB/s1600/CMH.png


Macam mana ? nak cuba.. Jom follow this step.. Step by step ! Ok :) Now Open Photoshop ..
 1. File --> New -- > Setting Width , Height dan pastikan Transparent *rujuk gambar 
Kemudian klik OK ! 
2. Klik" Tool T " --> Pilih font yang bold --> tulis ayat korunk..

3. Klik File -- > Open

Nanti akan keluar pop out window macam di bawah , dekat sini pilihlah gambar korunk yang comel-comel untuk dijadikan background.. :")

 4. Kemudian , korunk jadikan macam dekat bawah nie.. " klik gambar kotak yang dekat tab gambar hujung kanan sebelah X " :

 5. Drag layer image background ke layer word yang korunk dah buat tadi..
 6. Jadi macam gambar dekat bawah.. Kemudian , pergi dekat layer background , Right click mouse dan klik perkataan Create clipping mask.

7. Taraaa ! Jadilah macam nie ! !  Korunk punya jadi tak ?

  8. Bila dah siap , save.. Cara nak save... Klik file --> Klik save for web & devices ! akan keluar pop up window macam nie :

 Korunk kena pilih save dalam PNG-24 taw ! !
 DONE !
Menjadi ke tidak ? Kalau menjadi bagitahu , tak menjadi pun bagitahu taw.. takut ada step-step yang aku tertinggal.. Maklumlah bila dah banyak sangat... Senoning sikit.. ^^ Happy Blogging..


No comments

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !