Tutorial : Simple Mp3


Korunk suka dengar lagu kan ? Selalu korunk letak lagu dekat blog
loading penuh kesabaran tak? ? hehe.. Now , dengan gunakan simple mp3 ini.. 
Fungsi button play / pause pun disediakan... jadi mudah dan economic .. 
*ada kena mengena ke ? *
cepat loading dan paling penting tak berat !  tak percaya , meyh kita cuba... berhasil ke tidak :D

ini contoh mp3 yang dimaksudkan .. :)


1. First at All , pergi link Iron The Fastest.

2. Then , bila dah sampai home main , cari lagu yang korunk nak masukkan sebagai lagu blog di kotak search yang disediakan.. :)


3. Dah jumpa lagu kesukaan , click link lagu tersebut ..

4. Terteralah page seperti dibawah ini...


5. Nampak tak ada kota html Embed ?? mesti nampak kan... Korunk copy segala coding yang ada...

Step seterusnya kena lebih berhati-hati okeyh , ikut step dengan betul.. Baca dan fahami okeyh..

7. Ini contoh code lagu yang Nurrul copy :
<strong>Maher Zain - The Number One For Me</strong><br /><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://s6779.gridserver.com/assets/id/player/player_mp3_maxi.swf" width="203" height="20"> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="movie" value="http://s6779.gridserver.com/assets/id/player/player_mp3_maxi.swf" /> <param name="bgcolor" value="#ffffff" /><param name="FlashVars" value="mp3=http://irondj.net/mix/file/17761/Maher_Zain_-_Number_One_For_Me.mp3&showstop=1&showvolume=1&showloading=always&volumeheight=9&width=203&height=20" /></object> 
8. Copy coding di bawah :

<center><div style="text-align: left;"><br />
<object type="application/x-shockwave-flash" data="http://flash-mp3-player.net/medias/player_mp3_mini.swf" width="210" height="20">
    <param name="movie" value="http://flash-mp3-player.net/medias/player_mp3_mini.swf" />
    <param name="bgcolor" value="#ffffff" />
    <param name="FlashVars" value="mp3=http://media.irondj.net/mix/file/14626/Ungu_-_Dirimu_Satu.mp3&amp;autoplay=1&amp;volume=25;&amp;bgcolor=ffffff&amp;loadingcolor=DA81F5&amp;buttoncolor=E2A9F3&amp;slidercolor=E2A9F3" />
</object></div></center>
 EDIT :
ABC : Paste coding yang diwarnakan masa ambil coding lagu tadi..
ABC : Warna Button Play/Pause
ABC : Warna Slide Button.
ABC : Volume lagu korunk
Code Warna

Masukkan dalam blog !
1. Design > add a new gadget > Edit Html/JavaScript

2. Paste coding yang diedit tadi .

3. Preview dulu.. Bila dah dengar lagu dan semuanya okeyh..

4. Save !
Enjoy lah dengar lagu kesukaan korunk tuh :D

6 comments

  1. thanks 4 the tuto . daya dah buat . menjadi ! :) jemput dtg blog . ^^

    ReplyDelete
  2. @daya jamal arrk , nasib baik jadi.. sebenarnya ada banyak step sebelum tuh.. hehe , bab tak nak peningkan korunk , ringkaskan..
    *Happy blogging ! :)

    ReplyDelete
  3. salam..fiqah nak share benda nie boleh?? nanti fiqah creditkan dekat nurul..yer.. ><

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !