Tutorial : Animated Images

Siapa nak buat animated images ? ? 
Angkat tangan tinggi-tinggi... setinggi gunung Everest cepat ! hahaha :)
Tak tercapai akalmu.. hehehe... sudah-sudah.. memang takkan sampai...
Tuto ini kepada siapa-siapa yang berminat untuk buat images or perkataan
bergerak.. untuk buat header pun boleh.. Jadi , Jom mulakan !
Tapi sebelum apa-apa , mesti kena ada adobe Photoshop Cs 3 or 5 dulu okeyh..
Kalau tak ada download dulu yer ;D

1. Open adobe Photshop korunk , then Click File > New
Isikan pop up windows yang keluar tuh , height dan width mengikut kesukaan korunk , dah bereh , click Ok ! 


2. Seterusnya, ada nampak button T dekat sidebar kiri tak ? Click button tersebut dan tulis ayat apa yang korunk nak ..


3. Okeyh , dah tak nak tulis lagi , click window > Animation . Akan terteralah animation setting macam dekat bawah tuh.. 


4. Right Click dekat tab sebelah kanan dan pilih Duplicate layer.. Dekat layer ke-2 Korunk padam ayat pertama yang korunk dah tulis gantikan dengan ayat baru korunk yang lain...

5. Pada animation Setting pula , korunk tekan button duplicate frame dan akan keluar juga layer frame yang baru..


6.Tekan balik pada Layer Frame pertama , pergi dekat kotak sidebar kanan yang ada layer , hilangkan icon mata dengan menekan gambar mata tersebut....


7. Tekan pula dekat Layer Frame ke-2 dan tanda anak mata tidak kelihatan kan ? Jadi klick kotak anak mata untuk timbulkan icon mata...


8. Cara terakhir sebelum siap images/header korunk ialah pergi ke File > Save For Web and Device...


9. See , keluar pop-up ,pastikan korunk save gambar tersebut as GIF ! mesti GIF , kalau tidak tak ada animated nanti... Then klik ok ! You are Done..


Susah ke cara buat animated gif nie ? ? 
See , hasil yang Nurrul buat .... Macam mana . suka tak dengan tuto nie ? :D

Harap korunk buat menjadi , apa yang penting kesabaran amat diperlukan..

Good Luck semua !  Kalau jadi bagi tahu yer , dan kalau ada masalah

pun boleh tanya sama Nurrul.. Happy Blogging ! :D



2 comments

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !