Bahaya Panadol Actifast Atau Soluble !!

Jangan Ambil Panadol Actifast Atau Soluble Lagi! - Mengapa tidak boleh ambil Panadol Actifast atau Soluble lagi? Ini adalah satu kisah dan kajian yang dilakukan, ikuti lanjut informasi ini di bawah.

UNTUK PENGETAHUAN,

Ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya :

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun . Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Alternative Treatment ( Tips )

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak .
Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.
Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan.

Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.
Mencegah lebih baik daripada merawat !! :]


9 comments

 1. baguslah share :) hda dah tau lame panadol nih tak elok. cikgu hda yg ckp.

  sbb tuh lah hda klu boleh, setakat saket sikit2, hda tak mkn ubat. hda rehat+ tidor secukupnye. kdg2 saket pale sbb tak ckop tidor atau terlalu memikir kannnn.

  ReplyDelete
 2. dah tahu dah ni.. mmg bahaya.. 100pus terbaik. hehe

  ReplyDelete
 3. Wahhh!! Thanks Share ^^ Kalau tak, takkan tahu :D Info yang berguna.

  ReplyDelete
 4. ish3 bahayaa. sedapnya 100plus hahaha

  ReplyDelete
 5. mama Hana pun tak bagi sangat kerap makan Panadol.. sbb ni lah.. ada juga doktor yg tak galak terlalu bergantung ngan Panadol ni :)

  ReplyDelete
 6. akak ada gak baca sal ni kt fb. macam2 la skunk. sume bahaya.

  ReplyDelete
 7. saya mmg takleh kalau tak makan panadol. kalau sakit kepala sikit je telan, ahh nampaknya mmg kena stop terus ni! bahaya. emm thanks nurrul for the info =)

  ReplyDelete
 8. betul tu.kita kalau pening pun tidur ja penawarnya..n tak mahu stress2..sebab nanti bertambang pening.uhuhu..panadol mmg diavoid

  ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !