Tutorial : Coloring Doodle (SAI)

Sambungan Tutorial : Make Your Own Doodle .
Malas bebel panjang , jom kita mewarna .... Jom !
Buka File doodle yang korunk design , make sure type images dalam SAI taw..
1. Double Click the first Layer . Nanti pop window akan keluar .. Sila tukar nama layer tersebut , contoh "warna" / "color" atau yang korunk punya suka lah..
2. Patah balik pergi dekat layer design doodle multiply mode korunk , Click Magic Wand ... Kemudian adjust warna pilihan korunk...
3. Click pada area yang korunk nak warnakan dulu , contoh : bahagian tudung , bila korunk click jangan panik bila ada warna biru yang keluar , itu acahh ajee.. haha , normal semua tuh...
4. Select pada layer "warna" / "color" korunk ,
5. Pilihlah bucket senang nak warna sekali tekan ajee.. hehe warnakan area warna biru/yang ada garis putus-putus tuh..
6. Bila dah siap mewarna , Pergi dekat selection > Choose Deselect .
Huhh , ulang semula steps 2-6 untuk warnakan bahagian yang lain tuh.. Habiskan mewarna doodle design korunk tuh.. jangan separuh jalan ajee... :P

Tone Effect Color :
7. Ulang langkah  2-4 dengan menukarkan warna color , contoh dekat tudung tadi Nurrul warnakan dengan warna pink , so Nurrul tukar warna merah pulak..
8. Gunakan AirBrush untuk buat warna tone.. Design mengikut citarasa masing-masing...
9. Bila dah siap buat tone dah puas hati , Pergi dekat selection > Choose Deselect .

10. Bila semua dah siap warna , toning pun cantik , so pergike File > Save Image
11. Pop Window keluar , tukar type SAI kepada PNG , click Save...
12. Boleh lah upload gambar doodle korunk tuh dalam belog....

Nak tengok pulak design korunk ... hehe :) Meyhhh , bagi Nurrul tengok sikit doodle tuh.. :) Harap doodle korunk menjadiii... Selamat Mewarna ! 


No comments

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !