Tutorial : Making Doodle (SAI)

Nie first time buat doodle really aku yang buat.. haha cacat kan tangan , kaki lagi lah tak ada lagsung , tertimbus dengan tanah pasir tuh mungkin.. lalala :P *masih dalam proses belajar design  shape.. haha rajin-rajin lah buat.. kalau tidak macam tuh jelah doodle aku yer sampai bila-bila... Tak nak berleter panjang , Puas Gelakan aku punya , now try hang buat pulak.. check nak tengok macam mana ? :)
Sila buka Paint Tools SAI korunk sekrang untuk memulakan buat dodol nie.
1. Click File > New [ Adjust Width dan Height mengikut kesukaan korunk ]. Click Ok ! 
2. Select New Vector Layer , nanti layer nya  akan jadi dua.. rujuk gambar untuk lebih jelas..
3. Bila dah ada dua layer , pada New Layer tukar blend mode : Normal to Multiply .
4. Choose Curve Tools , pilih size besar mana mata pensil korunk nak.. kecik ke gadabak ke.. hehe
5. Draw Straight line..
6. Dah draw straight line , sekarang pilih Edit *gambar macam cursor tuh..
7. Drag gambar straight line yang korunk buat tadi mengikut shape korunk , shape muka ,
siap buat muka , then ulang step 4 balik untuk buat mata , hidung etc.. Faham dak ?
Bila diulang-ulang , dan diulang .. Insya'ALLAH dapat rupa doodle yang macam korunk lukis , hehe , lukis kemas-kemas taw.. Kalau ada garisan yang momot-momot tuh , gunakan lah erase tok padam.. >_<
8. Kalau penat , save dulu design korunk , pergi dekat File > Save as > Biar kan type images dalam format SAI > Save ... 
Dah siap buat doodle , mesti nak warnakan pulak kan, Tutorial : Mewarna Doodle .
Selamat Melukis !! :D


1 comment

  1. comel ! Dina sekarang tengah belajar buat doodle. Tapi still buruk Hehe.

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !