Tips Lulus JPJ Kereta #2

Bahagian III :
First at all , apa yang penting bila dah masuk dalam kereta kena lah sapa Encik JPJ yang nak uji kita tuh , "Assalamualaikum Tuan , Good Morning ke " Jangan takut nak buat benda nie ,orang jarang buat benda nie taw.. at least tak ada lah penguji tuh rasa tunggul ajee duduk sebelah awak tuh..

2. Dah ada komunikasi dua hala kan senang nak buat kerja , tanya lah "boleh saya mulakan ? " . Jangan lupa buat 5 perkara sebelum memandu (5markah bonus kalau buat jangan buang gtuh ajee) : Check semuanya.. - Betulkan tempat duduk, Cermin pandang belakang / Side Mirror, Seat belt , Check Free Gear Start Enjin , uji Komponen Kereta (lampu isyarat , lampu kecemasan , wiper dan last hon ) ini semua kena buat secara susunan taw , jangan main belasah ja , hilang markah nanti .

3. Hon pun dah bunyi menandakan korunk dah bersedia nak bergerak , jadi tanyalah Encik JPJ "Boleh saya gerak sekarang ? " , dia angguk ke bagi respond jalan lah macam biasa.. [ drive macam yang korunk belajar selalu dengan cikgu korunk tuh.. :) ]

4. Kalau dia ajak berbual , korunk berbual lah , at least hilang sikit rasa nerveous tuh , lagi 1 dia akan rasa yang korunk nie macam dah expert ajee bawa kereta, yelah siap boleh berbual lagi.. Happy gtuh.. Jangan tunjuk sangat yang korunk takut dengan dia..

5. Walaupun berbual , still dalam keadaan FOKUS , Itu PENTING !! karang hentah kemana aja korunk bawa JPJ tuh , payah pulak..

6. Dalam hati biar selalu ingat Allah , selawat , zikir , tak pun baca ayat ini:
" Allah huummayasir walatuasir " - Maksud ayat : " Ya Allah , permudahkanlah urusanku dan jangan engkau susahkannya. "

7. Ini trick JPJ ehh , tiba-tiba kalau dia cakap " Ehh , ramai lagi saya nak uji yang lain nie , lambat sangat lah awak pandu , boleh laju sikit tak ? Bawa 80km ke.. Cakap balik dekat JPJ tuh , "saya hanya boleh memandu 60km sahaja sebab saya masih Lesen L "
Kalau korunk try sebat juga max had laju pengguna lesen L (60km), automatik JPJ palang gagal, apa-apa trick dia , balik pada peraturan yang korunk belajar semula.. :)

8. Bila dah habis diuji , dan Encik JPJ dah serahkan borang uji kepada korunk jangan lupa ucap terima kasih , Even LULUS ke TAK LULUS jangan berat mulut untuk ucapkan TERIMA KASIH.. :) Tak kena bayar pun kan ??
- Kalau Lulus memang senyum sampai telinga , tapi kalau yang gagal tuh , manalah tahu bila korunk retest dengan JPJ yang sama , apa perasaan korunk kalau tak senyum dan berterima kasih test sebelum nie ?
Harap-harap tips di atas ini semua dapat membantu kepada siapa-siapa yang sedang mengambil lesen kereta sebagai rujukan... :) Ada Extra tips ? Meyhh share dekat Nurrul sini.. btw , Good Luck Yea !! :D


12 comments

  1. tringat time akak amek lesen dlu.. haha.. masa test jpj awal akak lupa tarik sitbelt..haha.. tpi alhamdulillah lulus..

    ada part smbng2 dengan en jpj sampai xprasan lmpu dah hijau..haha..

    ReplyDelete
  2. hana xda ucap dah . terus naik. hehe gugup kan masa tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe , Nasib baik Nurrul semuanya okeyh.. ini buat tips berdasarkan pengalaman sendiri nie..hehe :) maklumlah baru dapat lesen P kan.. :D

      Delete
  3. Alhamdulillah saya selamat test masa minggu result spm lagi.. bayangkan betapa nervousnya minggu tu. fuhhh

    nasib pulak dapat jpj yang agak talkative dan test pulak petang. 3 lebih kut..

    naik2 je, jpj terus suruh gerak.. tapi, masa nak masuk gear 1, tak boleh masuk pulak. nervous~ hehe

    nasib baik lulus jugak dengan test tu.. ;)

    ReplyDelete
  4. nice sharing. .kta blm ambk lesen lg. .nk bwk mtor pun xpndai. .alahai. .haha :D

    ReplyDelete
  5. ohsem... nervous plak sye bile pikir fsl ni.. walhal tak amek lesen lg..hehehe

    ReplyDelete
  6. Sangat membantu nih.. Thanks Nurrul! ^_^

    ReplyDelete
  7. akak smpai skunk xamek lesen lagi. asyik postpone ja. xdpt nk applykan tips ni lagi la. T_T

    ReplyDelete
  8. slase ni test adoh serem nih!!!!

    ReplyDelete
  9. Ae slase mggu dpan test jpj seram nih

    ReplyDelete
  10. :-( baru jer test jpj og td...hurmm x lulus..smpi mengigil kaki nie nk tekan klas..hurmmm ulang lg la jwb nyer..buang duit jer..sbb x lulus nie..da la brg mahal..sedey sgat...

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !