Tutorial : Make Your Own Cursor

Preview :
 photo SamiqaCur_zps85eb9a67.png
Ok , cursor dekat atas tuh , first time buat.. huhu..Takpe , berjaya mencuba! Hmm , Korunk nak buat korunk punya sendiri tak ? Nak tak ? Jom Ikut step yang mudah ini!
1. Pergi dekat Cursor4u ,
2. Pilih cursor yang korunk nak.. simple cursor kalau boleh.. :)
Tiny Finger Point Hand With Hearthttp://cur.cursors-4u.net/nature/images10/nat997.png
Contoh macam dekat atas nie.. [ Save dalam komputer korunk , pergi dekat gambar cursor yang korunk nak then right click tekan save images as.. ]

Sila buka adobe Photoshop , aku guna Photoshop CS3... kalau tak ada download lah dulu.. :)
Jom buat Own Cursor :
1. File -- > Open , cari gambar cursor yang korunk download dekat Cursor4u tadi... Cari jangan tak cari..
2. Dah jumpa click Open !!
3. Cari tool petak dekat atas sekali atau nama nya Rectangular Marque Tool then , Click !
4. Sesudah itu pergi dekat cursor tadi , kalau boleh korunk crop ikut betul-betul petak saiz cursor tuh..
5. Pergi bahagia Edit > Then click Cut !
Alamak ! ada kesalahan di sini.. huk2 ! Kesalahan susunan nombor semasa edit.. tapi still boleh dipakai lagi.. takpe kan ? Step seterusnya sepatutnya step ke 6.. tapi salah nombor jadi Step ke-8..
6. Step ke-8 dlm gambar , Buka File > New
7. Step ke-9 dlm gambar , Sila gunakan kesesuaian bagi panjang dan lebar cursor baru korunk tuh... Aku selalu guna yang comel2.. width : 100px ,  height : 30px dan make sure background color transparent !
8. Step ke-6 dlm gambar, Pada layer baru tadi , korunk click Edit > Paste ! Nanti mucul cursor yang telah korunk edit tadi.. kedudukannya di tengah2 kan ? ?
9. Step ke-7 dlm gambar , Jadi korunk kena tukar kedudukan cursor tuh betul2 di hujung atas kiri dalam layer baru tuh.. Rujuk gambar .. 
10. Next.. click Simbol T  untuk buat nama korunk

11. Kalau tulisan nak bagi cantik lagi.. Korunk Pergi dekat layer tulisan ,right click mouse > choose Bleeding option... Godeh2 sampai puas..
12. Kalau dah puas hati , pergi ke File > Choose Save For Web & Devices
13. Save gambar mesti jenis PNG-24 atau GIF sahaja !!
14. Tekan Save ! Siap sudah cursor kepunyaan sendiri...
Cara dapatkan Url cursor Korunk :
1. Upload lah dalam Photobucket ke , Imagur ke , paling senang upload dalam post blog korunk..
2. Lepas upload dalam post korunk lepas tuh..
3. Right Click pada gambar cursor korunk tuh..
4. Then tekan Copy image url.
5. Boleh lah letak cursor own made korunk dalam blog... Ikut step dalam tutorial Letak Cute Cursor...
Macam mana Jadi tak ? ? ? Harap tuto ini sangat membantu korunk !! Lepas ni boleh buat cursor yang ketip-ketip dan lawa-lawa lah !! Kalau ada sebarang kesulitan , mohon jangan disimpan , insya'Allah aku bantu... :D Selamat Mencuba...


3 comments

  1. nak try.. asyik pakai cursor yang tersedia ja

    ReplyDelete
  2. nice totur..tap akak xder photoshop ler pulak

    ReplyDelete
  3. rajinnya nurrul buat tutorial. bertambah ilmu photoshop sy heheh sy ni merangkak lah jugak guna photoshop. hahaha dulu buat cursor guna photoscape dgn gimp2 je isk isk isk :D

    ReplyDelete

ღ Nice to see , nice to read ,
Once comment , I will hit you back ! :D
Its that true my poem ? HAHA. Ignore it..

Thanks , I love you all !